Hoe kan je online identiteit helpen bij sollicitaties

Gratis LinkedIn foto

Vroeger had een recruiter alleen een CV en sollicitatiebrief van een sollicitant. Tegenwoordig staat er van iedereen zoveel informatie op internet dat recruiters de sollicitanten googlen. Wat zij tegenkomen is je online identiteit en die kan je maken of breken. Want wat een recruiter op internet vindt over een sollicitant wordt bewust of onbewust meegenomen in zijn beslissing.

Online gedrag

Als sollicitant moet je dus bewust(er) zijn van je online gedrag. Bedenk goed wat je wilt dat een recruiter van jou mag tegenkomen op internet. Uit onderzoek van StepStone blijkt dat een kwart van de sollicitanten wordt afgewezen vanwege de online uitlatingen.

Het posten van ongepaste commentaren of afbeeldingen is de belangrijkste reden om een sollicitant af te wijzen. Armoedig en onjuist grammaticaal taalgebruik wordt niet gewaardeerd. En ook tegenstrijdigheden tussen het offline CV en de informatie op social media maakt dat de sollicitant niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Online reputatie

Door professioneel om te gaan met social media, draagt je online identiteit bij aan je goede reputatie als young professional. Uit het onderzoek kwam namelijk naar voren dat een beschrijving van kwalificaties en capaciteiten door derden, goede referenties en goede communicatieve vaardigheden wel bijdragen aan het binnen halen van een baan.

Met je online identiteit kun je ook laten zien wat jouw motivatie en kwaliteiten zijn. Met het plaatsen van artikelen of nieuwsberichten uit jouw vakgebied laat je zien waar jouw interesses naar uitgaan. Je kunt ook professioneel reageren op uitspraken of vragen. Het kan allemaal helpen aan een positieve online identiteit.

Google jezelf

Blijf jezelf regelmatig googlen zodat je precies weet wat erover jou te vinden is. Of kijk eens wat er naar voren komt als je jezelf opzoekt via www.wieowie.nl. Scherm vervolgens niet relevante en privé informatie zo veel mogelijk af. Let daarnaast ook op wat anderen op internet over jou zeggen.

Kies alleen voor social mediakanalen die het beste bij jou passen en die geschikt zijn voor de branche waarin je wilt gaan werken. LinkedIn, Twitter, Facebook, GooglePlus, Pinterest. Te veel om allemaal te benoemen, maar ook te veel om je allemaal mee bezig te houden. Maak dus een keuze!

Wat zij kunnen, kan jij ook

Ook over bedrijven en de werknemers valt genoeg te vinden op internet. Google het bedrijf waar je solliciteert en kijk op LinkedIn wat voor werknemers er werken. Alle informatie kan je helpen bij je sollicitatie.

Als voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun jij je gesprekspartner googlen. Probeer met de informatie die je vindt een inschatting te maken met wat voor een persoon je straks aan tafel zit. Wellicht ontdek je raakvlakken, die je tijdens het sollicitatiegesprek kan vermelden.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg