Hoe Social Media jouw personal brand versterkt

Gratis LinkedIn foto

Social Media zijn inmiddels onderdeel geworden van het dagelijks leven. In 2016 waren maar liefst 9 van de 10 Nederlanders actief op Facebook, LinkedIn of een ander platform. Alhoewel Social Media vooral worden ingezet binnen de privésfeer, groeit het aantal gebruikers die het voor hun carrière inzet dagelijks. Zo zijn er sollicitanten die succes hebben door te solliciteren met een Pinterest CV en komt solliciteren via Social Media steeds vaker voor. Waar Social Media echter beter voor gebruikt kan worden, is het versterken van personal brands. Om je hierbij te helpen, geven we in dit artikel uitleg over wat personal branding is en hoe Social Media jouw merk kunnen versterken.

Personal branding

Branding is het proces waarmee er (voor de doelgroep) relevante associaties aan een merk worden gekoppeld. De doelgroep zal deze associaties bewust of onbewust herkennen, wat het imago positief beïnvloed. Wanneer zij vervolgens een keuze moet maken uit verschillende merken, kiezen zij doorgaans voor het merk met het meest relevante imago.

Met personal branding presenteer je jezelf als merk. Je koppelt vervolgens verschillende (voor recruiters) relevante associaties aan je merk en creëert daarmee een sterk en vakkundig imago. Wanneer een recruiter dan de keuze moet maken tussen jou en je medesollicitanten, is er door jouw relevante imago een grotere kans dat de recruiter jou voor de functie kiest.

Associaties toevoegen

Elk merk roept een aantal associaties op. Een voorbeeld hiervan is een paar sportschoenen die geassocieerd worden met rennen, overwinning en sportiviteit. Als sollicitant wil je dat jouw merk associaties met je competenties en vakgebied oproept.

Een effectieve manier om dit te doen, is om lid te worden van vakgerelateerde Social Media groepen. Maar je kan ook discussies voeren, relevante content delen of zelfs bloggen om je kansen te vergroten. Wanneer recruiters vervolgens jouw Social Media zien, is er een kans dat zij je onbewust associëren met je vakgebied. Daarnaast herkennen ze dat je een professional bent die trots is op zijn of haar vakkundigheid.

Herhalen van de boodschap

Het imago van een merk wordt grotendeels gevormd door herhaling. Door herhaaldelijk geconfronteerd te worden met een logo of jingle, zal deze effectiever worden opgeslagen in je langetermijngeheugen. Dit zelfde principe geldt ook voor je personal brand. Wanneer recruiters meerdere keren met jouw merk geconfronteerd worden, is er een grotere kans dat zij jou onthouden.

Het is daarom aan te raden om actief te zijn op meerdere Social Media kanalen. Als recruiters jou dan via Google zoeken, vinden zij meerdere profielen waar jouw merk op gepromoot wordt. Hierdoor zorg je dat zij herhaaldelijk met jouw personal brand geconfronteerd worden en je beter zullen herinneren. Wil je weten welke online tools je kan inzetten voor jouw personal brand? Lees dan nu Online personal branding: de beste tools.

Consistentie van de boodschap

Sterke merken worden gekenmerkt door consistentie. Zo zijn alle reclame-uitingen binnen één huisstijl en zijn alle foto’s herkenbaar als eenheid. Dit verhoogd onbewust de betrouwbaarheid van het merk, omdat klanten weten wat zij kunnen verwachten.

Jouw personal brand kan hier uiteraard ook gebruik van maken. Zorg ervoor dat je op al je Social Media consistent bent in het gebruik van foto’s, teksten en kleurgebruik. Gebruik bijvoorbeeld voor alle profielen dezelfde kleuren en foto of gebruik verschillende foto’s die duidelijk één stijl hebben. Ook is het herhalen van een pitch op verschillende profielen een effectieve manier om consistentie tussen de verschillende kanalen te creëren.

 

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg