Talent is dat wat jouw uniek maakt. Het is hetgeen wat jou onderscheidt van de massa. Talent is iets dat je bezit en je verder kunt ontwikkelen. Maar hoe weet je nou wat jouw talenten zijn? En hoe ontwikkel je deze?
Talent geeft weer wat jouw bijzondere kwaliteiten zijn voor een bepaald vak, werkzaamheden of uitingen. Talent kan naast goed zingen of goed schrijven ook iets zijn als goed met mensen omgaan, analytisch denken, goed spreken of goed luisteren. Talent is datgene waar jij goed in bent, je makkelijk afgaat en je in kunt zetten in je (toekomstige) baan.
Wanneer je gaat solliciteren, is het belangrijk dat je zelfkennis hebt. Dat je je sterke en zwakke punten kent. Je kunt er mee aangeven waarom jij zo geschikt bent voor die ene vacature. Met zelfkennis kom je ook te weten waar je talent ligt. Durf jezelf in de spiegel aan te kijken en dan de vragen te stellen:
Iedereen is uniek en heeft een eigen talent. Dit talent heb je wellicht ingezet bij je vereniging of sportclub. Durf je daarin te onderscheiden van de rest. Sleutel niet aan iets wat je niet goed kan maar juist aan dat waar je wel goed in bent en specialiseer je hierin. Leg dus de focus op je sterke punten. “Bouw datgene uit waar je goed in bent, waar jouw passie ligt en compenseer de rest”, aldus Peter Geurts en Clémentine Kleine Staarman van Blink Talentontwikkeling.
Voor studenten en starters is het de vraag wie jij nu werkelijk bent en wat jouw talent is. Talent komt niet zomaar te voorschijn, het is aan jou om het uit jezelf te halen. Maar hoe doe je dat? “Talent ontwikkel je door het in te zetten. Het is een combinatie van passie, de juiste voedingsbodem en durven”, geven Geurts en Kleine Staarman aan. Het ontdekken en ontwikkelen van je talent is een proces dat je moet doorlopen en waar geen eenduidig stappenplan voor is.
Op school heb je een basis gekregen en heb je kennis opgedaan. Het bedrijf waar je gaat werken moet de juiste voedingsbodem hebben om dit verder uit te bouwen en aan te vullen met ervaring. Kleine Staarman: “Met de juiste voedingsbodem bedoelen we de organisatie of het bedrijf dat bereid is om in jou te investeren en je de ruimte geeft om je talent te ontdekken en te ontwikkelen.” “Zorg voor ruimte om te kunnen experimenteren en om fouten te mogen maken”, vult Geurts aan.
Om te weten bij welk bedrijf jij je talent kan ontwikkelen, kun je drie stappen nemen. De eerste stap is dat je goed kijkt naar jezelf en weet wat je leuk vindt om te doen. Kijk vervolgens naar de cultuur binnen het bedrijf. Je moet je thuis voelen. En de laatste stap is het nemen van een besluit. “Mocht het toch niet het juiste bedrijf zijn dan kan je altijd nog op zoek gaan naar een ander bedrijf of organisatie”, aldus Geurts en Kleine Staarman. Daarnaast is passie ook belangrijk om je talent te ontwikkelen. Als je doet wat je leuk vindt, dan wordt je daar ook beter in.
Het ontdekken en ontwikkelen van talent moet je zien als een ontdekkingstocht. Onderweg kom je van alles tegen. Leuke en minder leuke dingen. Je komt in verschillende situaties terecht die steeds iets anders van je vragen. In ontmoeting met anderen ontdek je je eigen kwaliteiten. “De reis zelf is daarbij nog belangrijker dan het uiteindelijke doel”, geeft Kleine Staarman aan.
Talent ontdekken kost tijd en moeite, aldus Geurts. Zet dus niet een te strak doel neer, dat brengt vaak alleen maar teleurstelling met zich mee. Terwijl het juist belangrijk is dat je ook geniet van de reis die je maakt en je niet alleen focust op het doel. “Er kunnen zelfs jaren overheen gaan voordat je er achter komt wat de baan is waar jij alles in kunt zetten wat jou uniek maakt. En dat is absoluut niet erg.
Talent ontdekken lukt je ook niet in je eentje. Het is niet dat je er een dag er alleen voor gaat zitten en dan weet wat jouw allersterkste punt is. De misvatting die men vaak heeft, is dat je nadat je diploma hebt gehaald, bent uitgeleerd. Maar dat is zeker niet zo, je zult je hele leven lang blijven leren. Niet altijd op dezelfde manier als je op school gewend bent, maar juist door situaties op je werk. Uit iedere situatie haal je een andere ‘les’. Door te reflecteren op deze situaties leer je.
Daarnaast gaat het om persoonlijk leiderschap. Dit betekent het in beheer te nemen van de eigen kwaliteiten, ontwikkelen van talenten en gericht inzetten van passie. Gevoed vanuit de vragen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Probeer daarbij de sociale druk weg te laten. Laat je niet door een ander leiden maar kies je eigen weg. Geurts en Kleine Staarman: “Bij het ontdekken en ontwikkelen van je talent moet je je eigen koers durven varen. Laat je niet door anderen leiden maar kies jouw eigen pad.”