Kies jij al voor je talent?

Doen waar je goed in bent en het inzetten van je talent(en) leidt tot meer werkplezier, een hogere betrokkenheid en nog betere resultaten. Terwijl werk verrichten waar je niet goed in bent, je alleen maar energie kost en nauwelijks energie oplevert. Dus, heb jij al gekozen voor een baan waarin je jouw talent(en) optimaal kunt benutten?

Uit recent onderzoek van Kessels & Smit naar factoren die werkplezier beïnvloeden, bleek de mate waarin mensen datgene kunnen doen waar ze goed in zijn één van de kernfactoren te zijn. Het werk doen waar jij goed in bent zorgt voor plezier, geeft je (mentale) energie en draagt bij aan nog betere resultaten.

Wat is talent?

Om te kunnen kiezen voor je talent moet je wel weten wat je talent is. Maar wat is het nu eigenlijk? Talent betekent het hebben van een natuurlijke aanleg, het hebben van een gave en/of begaafd zijn. Het zegt iets over het potentieel van mensen.

Talent hebben alleen is niet voldoende om goede resultaten te behalen. Je moet namelijk gedrag ontwikkelen bij je talent in de juiste context. Dan komt je talent ‘in actie’ en gaat het bloeien. Daarom maakt Luk Dewulf in zijn boek ‘Ik kies voor mijn talent’ onderscheidt tussen talent en talent in actie.

Ontdek wat jouw talent is

Iedereen heeft talent. Ook jij! En toch kan het zijn dat jij niet weet wat jouw talent is. Dat komt omdat talent zichtbaar wordt in activiteiten die jij moeiteloos doet en jouw energie opleveren. Het is hetgeen wat jij als vanzelfsprekend ervaart.

Hoe kom je er dan achter wat jouw talent is? Dewulf geeft in zijn boek zeven kenmerken om te onderzoeken wat jouw talent in actie is. Kenmerken als ‘je kijkt uit naar activiteiten waarin je met je talent aan de slag kunt’ en ‘je kunt er enorm van genieten terwijl je bezig bent’.

Ook vind je op internet allerlei vragenlijsten die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld de strengthfinder van Marcus Buckingham en Authentic Happines van Martin Seligman. Het kan ook helpen om samen met een vriend(in) of collega je succeservaringen te onderzoeken en zo te ontdekken wat jouw talent is.

Niemand is perfect

Naast je talent(en) heeft iedereen ook zo zijn minder goede punten. Deze kosten je veel energie, zorgen voor een groeiend onbehagen en ze bezorgen je storende gedachten. Maar het is ook helemaal niet erg dat je in bepaalde dingen niet goed bent.

Daar zijn anderen juist weer goed in. Het is belangrijk om te weten wat je minder goede punten zijn en hoe je daarmee om wilt gaan. Want energie steken in het verbeteren van je zwakke punten is zonde en kun je beter inzetten om je talent(en) te ontwikkelen.

Kies de juiste context

Kiezen voor je talent is kiezen voor de context die past bij je talent. Op zoek te gaan naar de juiste uitdagingen en de juiste partners om zo vanuit je kracht te ontwikkelen. Dat je ervoor kiest om je authentieke zelf te zijn.

Dat houdt dus in kiezen voor een werkgever, bedrijfscultuur en collega’s die bij jouw talent(en) passen. Het is kiezen voor beter functioneren, voor betere resultaten en voor meer voldoening. Maar hoe kies je voor je talent in een bepaalde context?

Door bewust te zijn van de mate waarin een bepaalde context een beroep doet op jouw talent. Zo geeft Dewulf daarvoor een aantal principes die je daarbij kunnen helpen. Zoals ‘stoot rollen of activiteiten af waar je niet goed in bent’ en ‘zoek nieuwe context wanneer deze niet bij je past’.

Profiteer van je talent

Wanneer je kiest voor jouw talent dan kies je ook voor steeds nieuwe uitdagingen, voor authenticiteit, voor een leven lang leuker en effectiever leren en ontwikkelen en leidt het tot innovatie en kennisproductiviteit.

Boek Ik kies voor mijn talent

Niet alleen voor jou pakt het kiezen voor je talent erg goed uit, ook werkgevers profiteren daarvan. Want doen waar je goed in bent is de allerbelangrijkste voorspeller van productiviteit, personeelstevredenheid en laag ziekteverzuim.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij voor jouw talent(en) kunt kiezen? Lees dan het boek Ik kies voor mijn talent van Luk Dewulf.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg