Diversiteit in digitale technologie lukt wanneer vrouwen elkaar helpen

Door: Geke Rosier

RightBrains zag in 2014 het levenslicht met een belangrijke missie: het vergroten van de pool digitaal talent door het aantrekken van meer vrouwen in digitale technologie. Had ik altijd al de missie gehad om dit platform op te richten? Nee. Belangrijke lessen uit mijn eigen carrière waren het pad dat naar RightBrains leidde.

Eigenlijk kwam ik per toeval terecht in de IT-sector, nadat ik aan Thunderbird School of Global Management mijn master International Management haalde. Ik kwam bij Microsoft terecht om te werken aan de marketing van hun consumentenproducten. Op het moment dat ik mijn eerste kind kreeg, werd me vriendelijk verzocht uit te zien naar een andere baan. Ineens moest ik nadenken over de volgende stap in mijn carrière en ik had geen idee waar te beginnen. Ik begon met veel verschillende mensen te netwerken en kwam iemand tegen die me adviseerde marketing consultant te worden voor IT-bedrijven. Dat was een belangrijk keerpunt in mijn loopbaan.

Netwerken en kansen in de digitale wereld

Nadat in 2000 de dot-combel barstte, kreeg ik de kans mijn eigen consultancyorganisatie op te zetten. Niet dat ik altijd al ondernemer wilde worden, maar de kans deed zich voor en ik greep hem. In de tien jaren die volgden, werkte ik veel met vrouwen en het viel me op dat er een groot gebrek aan diversiteit was in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM). Ik realiseerde me dat het tijd was voor een nieuw avontuur en startte RightBrains. Dat was het resultaat van drie belangrijke lessen uit mijn loopbaan: (1) netwerken is cruciaal, (2)wanneer een kans zich voordoet, grijp hem en (3) schuw het werken in de digitale wereld niet.

Ontmoeten, inspireren en leren

Mijn droom met RightBrains was het creëren van een omgeving waar vrouwen op verschillende punten in hun carrière elkaar konden ontmoeten, inspireren en leren. Er is eenvoudigweg een fors tekort aan digitaal talent. Het aantal vrouwen dat kiest voor een carrière op dit gebied is nog steeds erg laag, onder meer door het vooroordeel dat vrouwen nu eenmaal niet sterk zijn op de STEM-gebieden. Een van de belangrijkste doelstellingen van RightBrains is dan ook deze vooroordelen te ontkrachten door vrouwen als rolmodellen te laten zien.

Carrière- en mentoringplatform

Willen we de diversiteit in technologie laten groeien, dan moeten we elkaar helpen als vrouwen. Daarom heeft RightBrains een carrière- en mentoringplatform ontwikkeld om vrouwen met elkaar in contact te brengen. Dat gebeurt op basis van achtergrond, expertise, ervaring en senioriteit om zo elkaars carrière verder te helpen. Of je nu net afgestudeerd bent of al een doorgewinterde professional: we nodigen je van harte uit om een kijkje te nemen!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg