Het verloop van een sollicitatieprocedure

Schrijf je gratis in voor de Nationale Carrièrebeurs

Word je door een werkgever uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan begin je aan een reeks sollicitatierondes naar wellicht jouw droombaan. Het eerste gesprek is vooral oriënterend terwijl tijdens het tweede sollicitatiegesprek dieper ingegaan wordt op de functie-eisen en je capaciteiten. Tijdens de sollicitatieprocedure kan het voorkomen dat je een test of assessment moet maken. Kiest de werkgever voor jou, dan word je uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek.

Over het algemeen doorloop je een sollicitatieprocedure met meerdere gespreksrondes voordat je wellicht wordt aangenomen. Bij ieder gesprek moet je ervoor zorgen dat je een goede eerste indruk maakt. In de eerste minuten vormt de werkgever namelijk al een mening van jou. Let dus goed op je lichaamstaal en presentatie.

Het kan voorkomen dat je even moet wachten voor je het sollicitatiegesprek ingaat. Ga rustig en ontspannen zitten en gebruik dit moment om om je heen te kijken en de sfeer van het bedrijf te proeven. Wanneer je wordt opgehaald stel je jezelf voor met een goede handdruk en spreek je naam duidelijk uit. Zorg er voor dat je rechtop zit en niet onderuitgezakt of op puntje van de staan.

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek dat je aangaat, is een oriënterend gesprek. Het gesprek vindt meestal plaats met de personeelsfunctionaris en/of leidinggevende.

Tijdens dit gesprek wil de werkgever nader met je kennis maken, een indruk krijgen van wie je bent en of je past bij de functie en het bedrijf. Voor jou is het eerste sollicitatiegesprek de gelegenheid om te kijken of de functie en het bedrijf bij jou past.

Tweede sollicitatiegesprek

Ben je het eerste gesprek doorgekomen en uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek, dan ga je het selectiegesprek aan. Tijdens dit gesprek wil de werkgever er achter komen wie van de sollicitanten de beste kandidaat is. Er wordt daarom dieper ingegaan op de functie-eisen, je capaciteiten en je motivatie.

Tests & assessments

Het kan voorkomen dat je tijdens de sollicitatieprocedure een test of assessment moet maken. De werkgever wil er dan achter komen of jij de geschikte persoon bent voor de functie. Met een test of assessment worden onder meer je persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten gemeten. Het eindoordeel weegt zwaar mee in de beslissing van de werkgever om je wel of niet aan te nemen. Bereid je dus goed voor.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Kiest de werkgever voor jou dan wordt je uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek worden een aantal formele zaken geregeld, zoals het salaris, reiskostenvergoeding, vakantiedagen, auto of mobiel van de zaak en meer.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg