Maak jij deze blunders tijdens het solliciteren?

Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat 1 op de 3 werkzoekenden een blunder heeft gemaakt tijdens het solliciteren. De grootste fout die gemaakt wordt door sollicitanten is het niet goed inlezen in het bedrijf en de functie. Gevolgd door verkeerde kleding en te laat komen. Toch zijn deze blunders gemakkelijk te voorkomen door je goed voor te bereiden.

Vacatureanalyse

Met het maken van een vacatureanalyse voorkom je dat je solliciteert op functies die eigenlijk niet bij je passen. Met zo’n analyse neem je de vacaturetekst onder de loep voordat je een sollicitatiebrief gaat schrijven.

Je haalt uit de vacaturetekst zoveel mogelijk informatie over de werkzaamheden en functie-eisen die gesteld worden. Je bekijkt per punt welke kwaliteiten van jou hierop aansluiten. Voor de functie-eisen waar je niet helemaal aan voldoet, zoek je naar vaardigheden ter compensatie.

Wanneer je nog steeds het idee hebt dat de vacature bij je past, ga je na welke informatie je nog meer nodig hebt. Je wilt bijvoorbeeld nog meer informatie over de werkzaamheden of de cultuur binnen het bedrijf.

Het gaat dan om informatie die je niet uit de vacaturetekst kunt halen en belangrijk zijn om te bepalen of je op de vacature gaat solliciteren. Om achter deze informatie te komen, kun je de contactpersoon van de vacature bellen.

Bijkomend voordeel is dat je meteen een goede eerste indruk achterlaat bij de recruiter. Uiteraard wel alleen door je goed voor te bereiden op het telefoongesprek. Wanneer je alle informatie hebt verzameld, kun je beginnen met het schrijven van een sollicitatiebrief en CV.

Dress for success

Wanneer je vervolgens op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, wil jij je natuurlijk van je allerbeste kant laten zien en de recruiter overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent.

Het sollicitatiegesprek bereidt je dan inhoudelijk zo ontzettend goed voor, dat je het visuele aspect soms vergeet. Namelijk, wat trek je aan? Ook je kleding is je visitekaartje naar het bedrijf toe.

Uiteraard wil jij je niet under- of overdressed kleden. Het is dan ook voor veel sollicitanten lastig om te bedenken wat ze aan moeten trekken. Met je kleding wil je laten zien dat je er serieus voor wilt gaan.

Wat je het beste kunt aantrekken is vooral afhankelijk van de branche waarin je wilt gaan werken. Je hoeft dus echt niet altijd een 3-delig kostuum of mantelpak aan te trekken.

Wat je uiteindelijk ook aantrekt, het belangrijkste is dat jij er prettig in voelt. Anders zul je tijdens het sollicitatiegesprek als nog niet goed uit de verf komen.

Plan je reis

Je hebt het sollicitatiegesprek inhoudelijk goed voorbereid. Je hebt uitgezocht welke kleding je aantrekt. Dan is het nu van belang om je route naar het kantoor te bepalen, waarbij je rekening houdt dat je ongeveer 10 minuten voor het gesprek aanwezig bent.

Bepaal of je beter met de auto of met het openbaar vervoer kunt gaan. Kijk hoe lang je over de reis doet en calculeer eventuele vertragingen in door ruim van tevoren te vertrekken.

Uiteraard heb je niet alles in de hand. Je kunt vertraging oplopen doordat er een treinstoring of een auto-ongeluk is gebeurd. Zorg er daarom voor dat je het telefoonnummer van de recruiter bij je hebt om door te geven dat je vertraagd bent en hoe lang je denkt dat het nog gaat duren.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het blijft een cliché, maar daardoor niet minder waar. (succesvol) solliciteren begint met een goede voorbereiding. Je krijgt namelijk maar een enkele kans binnen de sollicitatieprocedure om indruk te maken op de recruiter. Zorg ervoor dat het een goede is!

Lees ook:

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg