Er is flinke competitie op de arbeidsmarkt. Solliciteren volgens de spray-and-pray methode heeft nu al helemaal weinig zin. Je tijd en energie steken in vacatures die wel echt bij jou passen, heeft wel zin. Maar hoe kom je erachter of een vacature écht bij je past? Door voordat je solliciteert jezelf een viertal vragen te stellen.
Met de huidige arbeidsmarkt heeft het geen zin om te solliciteren om heel veel sollicitaties te versturen en vervolgens maar wachten en hopen dat je wordt uitgenodigd. In deze zeer competitieve arbeidsmarkt zul je nog meer dan ooit je best moeten doen.
Wanneer je solliciteert naar een baan die je echt graag wilt, dan uit dat zich in je sollicitatiebrief en –gesprek. Neem daarom de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de functie goed door en bedenk of deze echt bij jou passen. Weet ook goed wat je zelf zoekt in een baan.
Wanneer je solliciteert op een vacature waarbij je voldoet aan bijna alle criteria-eisen, hoe groter de kans is dat je voor het sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Bekijk dus goed de eisen die gesteld worden in de vacature.
Voldoe je aan te weinig eisen dan is het zonde van je tijd om erop te solliciteren. Dan kans dat je dan namelijk wordt uitgenodigd is heel klein, gezien recruiters tegenwoordig honderden tot wel duizenden sollicitaties op één vacature binnen krijgen.
Uiteraard gaat het er niet alleen om of de functie bij je past, maar ook of er tussen jou en de werkgever een klik is. De functie kan dan nog zo leuk zijn, maar wanneer er tussen jou en de werkgever geen match is, zul je niet met plezier naar je werk gaan.
Probeer daarom zoveel mogelijk te achterhalen wat de bedrijfscultuur is en hoe collega’s met elkaar omgaan. Maar zet vooral ook voor je zelf op een rijtje waar jij naar op zoek bent bij een werkgever.
Vacatures worden meer dan ooit via-via vervuld. Werkgevers geven de voorkeur aan sollicitanten die via hun eigen medewerkers binnenkomen. Je vergroot je kans op een uitnodiging wanneer jij dus via een medewerker van het bedrijf binnen kan komen.
Spit dus in je eigen netwerk om te zien of je al iemand kent die bij de betreffende werkgever werkt. Via bijvoorbeeld LinkedIn kun je kijken wie er bij het bedrijf werken. Offline kun je aan je familie, vrienden en studiegenoten vragen of zij iemand kennen bij het bedrijf.
Bron: YouTern