Of je nou een starter, student of young professional bent, iedereen kan tijdens het solliciteren wel wat steun gebruiken. Om je te helpen bij je zoektocht naar een baan, hebben we een serie artikelen met sollicitatietips geschreven. In elk deel vind je een aantal tips en adviezen gericht op één van de verschillende fasen binnen het sollicitatieproces. Dit tweede deel richt zich op het sollicitatiegesprek.
Een groot deel van sollicitatiespanning wordt veroorzaakt doordat je in gesprek gaat met een onbekend persoon. Een goede tip om deze spanning te verminderen is het ‘leren kennen’ van de gesprekspartner via social media.
Vaak weet je van te voren met wie je in gesprek zal gaan. Door de naam van de recruiter via internet op te zoeken krijg je snel een beeld van jouw gesprekspartner. Hierdoor zal je je tijdens het sollicitatiegesprek sneller op je gemak voelen en minder spanning ervaren. Benieuwd naar andere manieren om social media te gebruiken bij je zoektocht naar een baan? Volg dan deze link.
Tijdens elk sollicitatiegesprek stelt de recruiter een aantal vragen om een beeld te krijgen van jou als potentiële werknemer. Het is dan ook vanzelfsprekend dat dit één van de belangrijkste momenten tijdens het sollicitatieproces is. Het is verstandig je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze vragen, zodat je met je antwoorden een sterke en positieve indruk achterlaat.
Waarom ben je geschikt voor deze functie? Waarom wil je juist in dit bedrijf werken? Als je tijdens het gesprek ter plekke antwoorden verzint, zal een recruiter dit merken en kom je onvoorbereid over. Bedenk daarom van te voren antwoorden op de verschillende vragen die je kan krijgen. Hiermee laat je zien dat je niet alleen voorbereid bent maar ook over een goede zelfkennis beschikt. Wil je weten wat voor vragen je kan verwachten van een recruiter volg dan deze link.
Non-verbale communicatie en lichaamstaal hebben een grote invloed op een sollicitatiegesprek. Nog voordat de eerste minuten van een gesprek voorbij zijn, zal de recruiter al een indruk van jou hebben. Door je bewust te zijn van je eigen lichaamstaal zorg je ervoor dat dit een positieve indruk is.
Doe via het internet onderzoek naar lichaamstaal en non-verbale communicatie, kijk vervolgens kritisch naar jezelf. Aan de hand van de resultaten en de research die je hebt gedaan, kan je nagaan wat wel en wat niet werkt. Door hier vervolgens verandering in te brengen zorg je ervoor dat je vanaf de eerste kennismaking met de recruiter een positieve indruk achterlaat. Volg deze link als je meer wilt weten over lichaamstaal en gesprekstechnieken.
Vooral starters hebben doorgaans niet veel ervaring met sollicitatiegesprekken. Door het ontbreken van deze ervaring voelen zij zich vaak gespannen, wat ten koste gaat van de prestatie. Voor iedere sollicitant is het dan ook verstandig om sollicitatiegesprekken te oefenen.
Oefen het sollicitatiegesprek met een vriend(in) of met familie. Boots het sollicitatiegesprek zo realistisch mogelijk na. Gebruik bijvoorbeeld een bureau en trek de kleding aan die je tijdens het gesprek ook gaat dragen. Het is belangrijk dat je oefenpartner let op je antwoorden op de hierboven genoemde vragen en op je non-verbale communicatie.
Het volgende deel binnen deze serie van sollicitatietips richt zich op de fase ná het sollicitatiegesprek. Wil je meer lezen over sollicitatiegesprekken? Volg dan deze link.
Sollicitatietips Deel 1: Voor het gesprek
Sollicitatietips Deel 3: Na het gesprek