Solliciteren: laat je outfit het werk doen

Het klinkt voor velen heel logisch, maar de eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk. Een goede eerste indruk begint bij het dragen van de juiste kleding. Voor een sollicitatie is het belangrijk om professioneel en representatief over te komen. Door een geschikte outfit te dragen kun je deze belangrijke punten uitstralen. Maar wat is nu een juiste outfit voor een sollicitatie? Hoe kom ik netjes, maar niet overdressed over? En wat zijn de verdere do’s en dont’s?

Om ervoor te zorgen dat de eerste indruk goed is en je jezelf zeker kan voelen in wat je draagt, staan hier alle belangrijke tips en adviezen die je moet weten voordat je op sollicitatie gaat.

De basisregels

Kleed je voor een sollicitatie professioneel en representatief. Een spijkerbroek is, hoe informeel het bedrijf ook is, niet aan te raden. Verder zijn nette, schone schoenen heel belangrijk en een nette blouse werkt voor zowel mannen als vrouwen nog altijd het beste. Verberg tatoeages en piercings altijd; deze geven vaak een verkeerde indruk. Daarnaast is het fijn om geen nieuwe kleding te dragen. Een bekende outfit voelt vertrouwd en zorgt voor rust en zekerheid. De laatste handige basisregel: Zoek het bedrijf op via social media of via de website. Misschien zijn hier foto’s of afbeeldingen te vinden met een bepaalde dresscode die daar gedragen wordt. Pas jouw outfit hier op aan.

De juiste kleur

Kleur is ontzettend belangrijk. Kleuren brengen een onbewuste associatie met zich mee. Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor. Een bepaalde kleur dragen is geen garantie voor een baan, maar kleur straalt wel iets uit.

Meer opvallende kleuren als rood, geel of blauw geven je een meer energieke en creatieve uitstraling. Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Misschien heb je die creatieve kleuren juist wel nodig. Een zwarte blouse of een zwart shirt wordt toch afgeraden, omdat dit wat hard overkomt. Kijk uit met het dragen van prints. Deze zijn heel smaakgevoelig.

De juiste stof

Een goede stof doet wonderen. Allereerst is een stof die goed ademt fijn om zweetplekken te voorkomen. Test van tevoren even of de stof zweetvlekken erger doet lijken door er wat water op te doen. Drogen de vlekken snel op? Mooi! Daarnaast moet de stof niet kriebelen, dus vermijd wol.

Ook is het belangrijk dat je shirt of blouse niet kreukt. De meeste sollicitatiegesprekken vinden zittend plaats. Je blouse kan dus ontzettend gaan kreuken en als je aan het einde opstaat om afscheid te nemen, is het geen mooi gezicht als je blouse helemaal gekreukt is. Draag daarom je blouse eens thuis om hem eerst te testen. Goede voorbereiding is het halve werk!

Te is nooit goed

Nette en professionele kleding heeft wel een grens. Overdressed aankomen kan ook een verkeerde boodschap overbrengen. Maar hoe voorkom je dit? Combineer nette kleding met iets informeels. Dus draag je nette blouse in combinatie met een wat stoerdere broek, of nette schoenen met een stoer horloge. Verder kun je je beter iets te net kleden, dan te informeel. Als jouw outfit netjes is en je voelt je er zeker in, zal je dit zelfvertrouwen ook uitstralen tijdens je gesprek.

Uiterlijke verzorging

Zowel voor mannen als vrouwen zijn er naast de juiste outfit nog enkele andere punten die belangrijk zijn om toe te passen.
Mannen: Let erop dat je netjes geschoren bent, trim je baard, ga naar de kapper, en verschijn niet met kort afgebeten nagels. Daarnaast is fris ruiken belangrijk, maar vermijd te sterke parfum. Te veel parfum is nooit goed!
Vrouwen: Ook voor de vrouwen is teveel parfum af te raden. Verder moeten je nagels en make-up verzorgd zijn. Zorg ervoor dat je je look naturel houdt en niet te felle oogschaduw of lippenstift op doet. Daarnaast zijn subtiele sieraden aan te raden die passen bij de rest van je outfit.

Dit gastartikel is geschreven door
Amber Schutte
Oprichter van Dresscode.nl

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg