Top 5: Hoe werkgevers het liefst vacatures vervullen

Doorgaans zijn onze artikelen vanuit het perspectief van de sollicitant geschreven. Maar het is natuurlijk ook interessant om vanuit het perspectief van werkgevers te kunnen kijken. In deze top 5 beschrijven we hoe recruiters het liefst vacatures vervullen en welke implicaties dit voor sollicitanten heeft.

5: Personeelsadvertenties

De vijfde plaats wordt bezet door personeelsadvertenties in traditionele en op sociale media. Alhoewel deze manier van werven een groot bereik heeft, geeft het recruiters weinig zekerheid. Zij kunnen namelijk alleen het CV en de sollicitatiebrief beoordelen en krijgen daardoor geen beeld van de persoon achter de sollicitatie.

Wanneer je solliciteert op een personeelsadvertentie is er maar één manier om jouw persoonlijkheid te tonen: via social media. Inmiddels is er al veel bekend over hoe recruiters social media gebruiken. Je kan er vanuit gaan dat werkgevers jouw social media zullen bezoeken. Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk eerst jouw personal brand te evalueren. Door systematisch al jouw social media door te nemen, weet je zeker dat recruiters de juiste indruk van jouw karakter krijgen. Lees dit artikel als je wilt weten hoe social media jouw personal brand versterkt.

4: Uitzendbureaus

Het inzetten van werving- en uitzendbureaus waarmee de werkgever eerder zaken heeft gedaan, staat op de vierde plaats. Deze keuze is aantrekkelijk omdat het bureau heeft bewezen gekwalificeerd personeel te kunnen werven en hiermee de werkgever meer zekerheid biedt.

Als sollicitant kan je hier je voordeel mee doen door je in te laten schrijven bij deze uitzendbureaus. Door persoonlijk contact krijgen de bureaus niet alleen een beeld van jouw capaciteiten maar ook van jouw persoonlijkheid, waardoor ze je zullen koppelen aan vacatures op basis van je CV en je karakter.

3: Netwerk inschakelen

Op de derde plaats staat het inschakelen van het eigen netwerk. Werkgevers zetten in dit geval hun netwerk van vrienden, collega’s en kennissen in om een vacature te vervullen. Deze manier van recruiten is erg populair omdat het recruiters veel zekerheid geeft. Vaak hebben connecties een goed beeld van wat er wordt verwacht binnen de functie en kunnen daarom goed inschatten wie er binnen hun netwerk gekwalificeerd is.

Uiteraard speel je als sollicitant hier het best op in door intensief te netwerken. Ga mee naar recepties en netwerkborrels of bezoek De Nationale Carrièrebeurs. Schrijf je in bij LinkedIn en ga regelmatig op zoek naar kennissen en collega’s om toe te voegen aan je connecties. Elke keer als je jouw netwerk groter maakt, maak je ook de kans groter gevonden te worden door recruiters. Wil jij je netwerk uitbreiden? Lees dan deze 6 tips om succesvol te netwerken.

2: Op grond van bewijzen

Zoals hierboven al duidelijk werd, zoeken werkgevers naar zekerheid. Zij vinden het erg waardevol als een sollicitant zijn capaciteiten kan bewijzen. Sterker nog, indien twee sollicitanten vergelijkbare profielen hebben, wordt doorgaans degene die zijn capaciteiten kan bewijzen gekozen.

Het is aan te raden om recruiters met bewijzen van jouw werk en capaciteiten te voorzien. Als programmeur kan je bijvoorbeeld het door jouw (mede)ontwikkelde programma tonen of als accountmanager de groei van jouw account laten zien. Je zou deze bewijzen mee kunnen nemen naar een sollicitatiegesprek of ze in een digitaal portfolio verwerken waarvan je de link in je CV of sollicitatiebrief plaatst.

1: Intern

De meeste werkgevers vervullen het liefst hun vacatures intern. Hierbij kan gedacht worden aan medewerkers die promotie krijgen of oproepkrachten die een vast contract krijgen. De voorkeur voor het intern vervullen van vacatures komt hoofdzakelijk door de zekerheid die het biedt. De werknemer heeft immers al aangetoond gekwalificeerd te zijn en binnen de bedrijfscultuur te passen.

Van deze informatie is goed gebruik te maken als je een duidelijk beeld hebt van het type organisatie waar je voor wil werken. Kijk of je bij deze bedrijven als oproepkracht of freelancer kunt werken. Hierdoor ontstaat er een grote kans dat je voorrang krijgt wanneer er weer een fulltime vacature open komt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg