Solliciteren via een online formulier

Vandaag de dag zijn internet en solliciteren onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Of het nou gaat om het mailen van een sollicitatiebrief of het reageren op een op social media geplaatste vacature, bijna alle sollicitaties hebben een digitaal aspect. Een steeds vaker voorkomende vorm van online solliciteren is het invullen van een sollicitatieformulier. Om je te helpen deze formulieren effectief te gebruiken, hebben wij in dit artikel een aantal handige tips verzameld.

Spellingscontrole

Eén van de grootste blunders in sollicitatiebrieven zijn schrijffouten. Het komt regelmatig voor dat sollicitanten door een simpele fout niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Doordat online sollicitatieformulieren doorgaans geen spellingcontroles hebben, is de kans op een fout veel groter. Als je tekst in een formulier wilt plaatsen, schrijf deze dan eerst in Word. Na het uitvoeren van een spellingscontrole kan je dan de gecontroleerde tekst gemakkelijk knippen en in het formulier plakken.

Kernwoorden

Een groot aantal bedrijven gebruiken een zoekfunctie om in sollicitatieformulieren naar specifieke kernwoorden te zoeken. Doe hier je voordeel mee door kernwoorden die relevant zijn voor de functie in de tekstvelden te plaatsen. Zo verzeker je jezelf ervan dat jouw sollicitatie in de resultatenlijst van zulke zoekacties terecht komt.

Motivatieveld

Het komt vaak voor dat er in een sollicitatieformulier een tekstveld voorzien is voor je motivatie. In dit geval is het verstandig een volledige motivatiebrief te schrijven en deze in het veld te plaatsen. Hierdoor benut je de gegeven ruimte optimaal en hoeft de recruiter geen moeite te doen om een aparte bijlage te openen.

Bijlage

De meeste sollicitatieformulieren hebben de optie om bestanden zoals een Curriculum Vitae als bijlage mee te sturen. Als dit het geval is, voeg dan alle bestanden in één file samen. Dit maakt het voor recruiters gemakkelijker om overzicht te houden. Let daarnaast altijd op de grootte van het bestand. Sommige online sollicitatieformulieren weigeren namelijk grote bestanden. Doorgaans is het de bedoeling dat een bijlage niet groter dan 3 MB is.

Solliciteren anno nu

Wil jij je verder verdiepen in alle mogelijkheden die solliciteren en internet bieden? Lees dan ook het ABC van solliciteren via social media en hoe social media jouw personal brand versterkt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg