Hoe zorg je ervoor dat je capaciteitstesten onder de knie krijgt

Recruiters gebruiken assessment centers om te onderzoeken hoe kandidaten presteren in verschillende situaties, die meestal gebaseerd zijn op echte situaties die je tegen kunt komen op de werkplek.

De term assessment center is afgeleid van het feit dat deze uitgebreide assessments meestal op een specifieke locatie of centrum worden afgenomen. Een assessment center kan op kantoor van de recruiting organisatie zijn of bij een locatie van een derde partij. Ze variëren in structuur, maar het kerndoel is om een omgeving te creëren waar je, soms samen met andere kandidaten, je vaardigheden op de werkplek kunt laten zien. Door de vaardigheden en capaciteiten van potentiele werknemers te analyseren, proberen recruiters te bepalen of kandidaten geschikt zijn voor een functie binnen de organisatie. Assessment centers worden vaak gebruikt door grote werkgevers die veel mensen willen aannemen.

Kandidaten kunnen onderworpen worden aan een pre-screening voordat ze uitgenodigd worden voor een assessment center. Deze oefeningen zijn ontworpen om een diepgaande analyse van de sterke en zwakke punten en andere vaardigheden die ze bezitten te maken.

De verschillende tests die in een Assessment Center voorkomen

Interviews
Interviews worden meestal gebruikt om de kandidaat te analyseren en zijn vaardigheden, capaciteiten, ervaring en carrière doelen in te schatten, doormiddel van directe vragen.

Groepsopdrachten
Kandidaten kunnen getest worden op hun vermogen om samen te werken met anderen, om te bepalen hoe goed ze zullen presteren als een team player.

Postbakoefeningen
De postbakoefeningen leggen de kandidaten taken op zoals papierwerk of online werk, en moeten afgerond worden binnen een bepaalde tijd en gebaseerd zijn op prioriteit. Dit bepaalt de tijdsmanagement- en prioritering-capaciteiten van een persoon.

Presentatie oefeningen
De communicatie- en overtuiging-vaardigheiden van kandidaten worden getest door onderwerpen toe te wijzen, waar ze informatie over moeten verzamelen om een presentatie te geven.

Psychometrische testen
Deze testen worden gebruikt om de logische, numerieke en verbale bekwaamheid van een kandidaat te testen.

Tips om te slagen bij een assessment center

Als je uitgenodigd bent voor een assessment center, zijn de volgende tips van belang.

1. Onderzoek de achtergrond van het bedrijf
Door het bedrijf waarvan je een assessment center gaat bijwonen te onderzoeken, zal je weten wat het bedrijf doet, wat hun doelen zijn, wat hun producten en diensten zijn en welke richting het bedrijf opgaat. Dit kan helpen met het evalueren van je doelen en het ontdekken hoe deze doelen zijn uitgelijnd met die van het bedrijf. Het geeft ook de mogelijkheid om vragen te stellen die laten zien dat je veel kennis hebt van het bedrijf. Kandidaten die veel weten van de functie waar ze voor solliciteren hebben een grotere kans om te slagen voor het assessment center.

2. Heb kennis van het werkprofiel
Het onderzoeken van de functie waar je voor hebt gesolliciteerd, helpt met het bewust worden van welke vaardigheden en capaciteiten vereist zijn. Met deze kennis kun je je zwakke en sterke punten bepalen en waarom ze het best passen bij de vacature. Achtergrond onderzoek maakt je bewust van de vragen die gesteld kunnen gaan worden, en welke antwoorden je moet voorbereiden.

3. Dress to impress
Kleren reflecteren niet de capaciteiten van een persoon, maar ze kunnen wel de basis zijn van de indruk die je achterlaat bij de interviewers. Om een goede eerste indruk te maken, is het aan te raden om je gepast te kleden.

4. Neem de juiste documenten mee
Je cv en andere benodigde documenten zou je moeten meenemen in een georganiseerd dossier, samen met schrijfbenodigdheden zoals een pen, rekenmachine en papier. Het bedrijf bellen en vragen welke documenten en papieren je nodig zou kunnen hebben bij het assessment center, kan zeer bevorderlijk zijn voor de kandidaat.

5. Wees punctueel
De kandidaat moet punctueel zijn en op tijd bij de locatie van het assessment center aankomen. Als de locatie ver weg is, zou je geschikte voorbereidingen moeten treffen.

6. Oefenen voor de tests die je kunt verwachten
Het oude gezegde “oefening baart kunst” blijkt ook waar te zijn voor een assessment center. Voor een goed resultaat moet je goed geïnformeerd zijn over de mogelijke tests die afgenomen kunnen worden op het assessment center, en moet je voorbereiden en oefenen voor deze testen van tevoren. Het is aan te raden om kennis op te doen van de betrokken gebieden, aantekeningen te maken en oefen vragen te maken.

Wanneer je deelneemt aan deze tests, zijn er een paar factoren om je te helpen om de oefeningen en gesprekken succesvol af te ronden.

  • Neem initiatief. In oefeningen zoals groepsopdrachten en rollenspellen, zou je initiatief moeten nemen, andere participanten moeten aanmoedigen en de werkzaamheden zo te leiden dat je leiderschapskwaliteiten belicht worden en een goede indruk achterlaat.
  • Stel vragen. Tijdens een gesprek zou je niet moeten aarzelen om vragen te stellen. Dit zal laten zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de functie, en dat je voorbereid bent op het gesprek.
  • Wees bewust van de tijdslimieten. Getimede oefeningen en tests moeten afgerond worden binnen de gegeven tijd zonder te haasten. Het is aan te raden om een geschikt tempo te zoeken voor de test om de beste prestatie te halen terwijl je de tijd efficiënt gebruikt.
  • Kwaliteit over kwantiteit. In taken waar je kennis wordt getest zoals presentaties, zou de inhoud je kennis moeten reflecteren, in plaats van zo veel mogelijk onnodige details erin te verwerken. Het moet to the point zijn.
  • Communiceer luid en duidelijk. De toon van je stem zou luid en duidelijk moeten zijn om te zorgen dat de communicatie effectief is en dat je zelfverzekerd over komt. Gezichtsuitdrukkingen en gebaren gebruiken helpt om een boodschap duidelijk over te brengen.
  • Zorg voor goede lichaamstaal. Lichaamstaal heeft een belangrijke rol in het slagen bij een assessment center. Oogcontact is ook belangrijk en je houding zou zelfverzekerdheid en kalmte moeten reflecteren.
  • Gedraag je gepast. Slagen voor een assessment center gaat niet alleen om de capaciteiten van de kandidaat, maar ook om hun gedrag naar het management en de andere kandidaten. Een kandidaat moet beleefd en dankbaar zijn en altijd glimlachen. Deze tips helpen je om een assessment center af te ronden zonder enkele problemen.

 

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg