Foto op je CV of niet?

Expert aan het woord: Carlien Laarman, oprichter van CVopmaken.nl deelt haar tips om je CV te verbeteren. Deze keer haar kijk het wel of niet plaatsen van een foto op je CV.

Gratis LinkedIn foto

Als er één CV-element is waarover de meningen uiteen lopen is het wel het vraagstuk van foto’s op je CV. Voorheen (jaren geleden) kwam dit weinig voor, maar zeker gezien de enorme opkomst van sociale media is het meer en meer gebruikelijk geworden.

Wat zegt de wetenschap?

Begin 2014 zijn de resultaten gepubliceerd van een groot onderzoek naar foto’s op CV’s. Wat bleek? Aantrekkelijke mannen werden significant meer op gesprek uitgenodigd dan mannen zonder foto of ‘standaard-uitziende’ mannen. Gek genoeg was dit bij vrouwen juist omgekeerd: vrouwen zonder foto scoren significant hoger en worden meer uitgenodigd op gesprek.

Wat vinden wij?

Zeker in de meer empathische beroepen (bijv. in de zorg) kan een foto een grote meerwaarde hebben. In de meer analytische beroepen is dit omgekeerd: daar heeft een foto weinig meerwaarde. Het is dan ook zeer afhankelijk van de sector waarin je solliciteert of het slim is een foto toe te voegen. Solliciteer je in verschillende sectoren? Pas dan je CV per sollicitatie aan!

Veel recruiters zoeken je, als ze je als serieuze kandidaat voor de functie beschouwen, op op sociale media. Een foto op je CV maakt dit gemakkelijker - zo weten ze sneller of ze de juiste persoon gevonden hebben. Het is dan ook slim om de foto die je op je CV gebruikt ook op sites als LinkedIn te gebruiken.

Natuurlijk gaan wij er wel vanuit dat je, als je een foto gebruikt, een professionele uitstraling hierop hebt. Vakantiefoto’s zijn niet de beste optie. Investeer dan liever in een setje portretfoto’s - dit hoeft niet eens heel veel te kosten.

Belangrijkste voor- en nadelen?

Het belangrijkste voordeel is dat het meteen je CV persoonlijker maakt én dat je opvalt in de stapel. Het belangrijkste nadeel? Recruiters vormen op basis van een foto meteen een beeld van je, waarbij vooroordelen of (onbewuste) discriminatie een rol kan spelen.Carlien

Over Carlien

Carlien Laarman is oprichter van CVopmaken.nl - een online dienst die binnen 2 werkdagen je CV optimaliseert, structureert, check en perfect vormgeeft. Het is de missie van CVopmaken.nl zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Bekijk de website hier.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg