De 6 seconden waarin recruiters je cv beoordelen

In de zoektocht naar nieuwe collega’s lezen recruiters doorgaans tientallen cv’s. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij simpelweg de tijd niet hebben om elk curriculum vitae uitgebreid door te nemen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat recruiters gemiddeld 6 seconden de tijd nemen om een cv te lezen. In dit artikel leggen wij uit naar welke onderdelen zij kijken en wat voor invloed dit heeft op je cv layout.

Onderzoek

Het eerder genoemde onderzoek is uitgevoerd door consulent TheLadders. Gedurende 10 weken hebben de onderzoekers 30 professionele recruiters tijdens hun dagelijkse werkzaamheden geobserveerd. Door middel van de wetenschappelijke techniek ‘’eye tracking’’ kwamen zij tot de conclusie dat recruiters gemiddeld 6 seconden aan een cv besteden. Zij besluiten dus binnen enkele seconden of je cv past bij het kandidatenprofiel dat zij voor ogen hebben.

80% van de 6 seconden

Daarnaast hebben zij gemeten hoelang en naar welke onderdelen recruiters kijken. De onderzoekers concludeerde dat er gedurende 80% van de 6 seconden gekeken wordt naar de volgende onderdelen:
- De naam van de sollicitant
- De huidige functie
- De huidige werkgever
- De start- en einddatum van de huidige functie
- Vroegere functies
- Vroegere werkgevers
- De start- en einddatum van de vroegere functies
- De opleidingen

De overige 20%

De overige 20% van de 6 seconden zijn recruiters voornamelijk geïnteresseerd in keywords. Het gaat hierbij met name om specifieke ervaringen en competenties die waardevol zijn voor de functie. Voorbeelden hiervan zijn ‘JavaFX’ en ‘Oracle DBMS’ voor software programmeurs of ‘omzet’ en ‘winst’ voor sales personeel. Wil je meer weten over het plaatsen van competenties op jouw curriculum vitae? Lees dan nu solliciteren 3.0: het competentie CV.

Wat voor invloed heeft dit op de opmaak van je curriculum vitae?

Een makkelijk leesbaar curriculum vitae maken is de belangrijkste conclusie die gemaakt kan worden op basis van dit onderzoek. Een recruiter moet zonder moeite binnen de eerste 80% van de 6 seconden de bovengenoemde punten kunnen ‘scannen’.

Het gebruik maken van vet gedrukte letters kan hierbij helpen, doordat de ogen van recruiters naar de vette letters worden ‘getrokken’. Vermijd daarnaast het gebruik van lange zinnen in het omschrijven van de taken van je huidige en vroegere functies. Hierdoor maak je het de recruiter gemakkelijker om tijdens het ‘scannen’ van je functies ook te kunnen zien welke taken je hebt uitgevoerd.

Daarnaast is het verstandig om goed na te denken over welke keywords je wilt vermelden en waar je deze gaat plaatsen. Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren op de functie van software ontwikkelaar, kan het verstandig zijn om een aparte opsomming te maken van alle software waar je mee kunt werken. Hierdoor maak je het de recruiter makkelijk om binnen de laatste 20% van de 6 seconden te ‘scannen’ welke competenties jij bezit. Door het toepassen van deze punten maak je een makkelijk ‘scanbaar’ en goed curriculum vitae.

Test je nieuwe cv layout

Tot slot is het aan te raden om het nieuwe design van je cv door meerdere mensen te laten lezen. Zorg er voor dat de desbetreffende personen grofweg 6 seconden de tijd hebben. Vertel hen daarnaast aan welke punten zij 80% van de tijd moeten besteden en aan welke 20%. Door hun feedback te verwerken kan je jouw cv optimaliseren voor de 6 seconden aandacht die je van een recruiter krijgt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg