Waar letten recruiters op bij het lezen van een CV

Waar recruiters op letten bij het lezen van een CV is verschillend. Voor de ene recruiter is vooral de motivatie belangrijk, voor de ander of de sollicitant wel voldoet aan de harde eisen. Toch zijn er een aantal punten waar iedere recruiter oplet. Handig om te weten bij het opstellen van je curriculum vitae.

CV CHECK

Voldoe je aan de harde eisen?

Recruiters kijken of je voldoet aan de harde eisen die voor de functie nodig zijn: je studie en opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je competenties.

Is je CV logisch opgebouwd?

Recruiters hebben het te druk om honderden CV’s door te nemen. Maak het ze dus zo gemakkelijk mogelijk zodat ze snel de belangrijkste informatie eruit kunnen pikken. Maak je CV dus scanbaar en overzichtelijk door opsommingen te gebruiken. Zet je CV in omgekeerde chronologische volgorde en alleen met relevante werkervaring.

Is je CV volledig?

Probeer een zo compleet mogelijk beeld van jezelf te geven door bij iedere functie wat meer informatie te vermelden over de inhoud van de functie. Wat zijn je taken en welke verantwoordelijkheden heb je? Let wel dat je CV niet te lang wordt. Houd ongeveer maximaal 2 A4-tjes aan.

Ziet je CV er netjes en verzorgd uit?

Een rommelig CV, daar houdt geen enkele recruiter van. Houd het eenvoudig en ga geen verschillende lettertypes of kleuren gebruiken. Zorg daarnaast voor voldoende witruimte zodat de recruiter aantekeningen kan maken. Sla je CV op als een pdf-bestand. Het voorkomt dat de opmaak verandert als de recruiter je CV opent.

Is je CV foutloos geschreven?

Een van de grootste ergernissen van recruiters: spel- en taalfouten. Een enkel klein foutje wordt je wel vergeven, maar meerdere spel- en/of taalfouten is echt not done. Laat je CV daarom een keer door iemand lezen.

Tips om jouw CV op de "ja" stapel te krijgen

  • Recruiters vormen binnen enkele seconden een beeld van jou. Ongeveer 15 seconden nemen zij de tijd om jouw CV door te nemen. De meest cruciale seconden waarin wordt bepaald of je op de "ja" of "nee" stapel komt.
  • Pas je CV aan: gebruik geen standaard CV, maar pas deze bij iedere sollicitatie aan naar de functie waarop je solliciteert. Benoem dus alleen relevante werkzaamheden.
  • Gebruik de STAR-methode: met de STAR-methode kun je op een korte en krachtige manier de meest belangrijke punten aanstippen. Met deze methode kun je systematisch uitleggen hoe je iets hebt gedaan en wat het resultaat was. De STAR-methode werkt als volgt: je legt uit wat de situatie was, welke taken jij had, welke acties je hebt ondernomen om die taken uit te voeren en wat het resultaat was van jouw acties en wat je ervan hebt geleerd.
  • Referenties: neem goede referenties op in je CV of vermeld dat referenties op verzoek te verkrijgen zijn. Dit biedt de recruiter de mogelijkheid om van derden te horen hoe jij functioneert. Breng wel altijd de referent hiervan op de hoogte en vraag of diegene akkoord gaat met de vermelding.
  • Laat je CV checken: op de website CV-check.info kun jij je CV gratis laten checken door een ervaren recruiter. Op deze website vind je ook tips en voorbeelden van het opstellen van een goed CV.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg