Hoe sterk is jouw CV?

Het eerste wat een recruiter van je ziet is jouw CV. Wil je niet op de stapel ‘nee bedankt’ belanden, dan is het belangrijk positief op te vallen tussen al die andere CV’s. Nejet Aïssa van CVcheck.info vertelt hoe je dat doet.

CV CHECK

“Het CV is voor recruiters een makkelijke manier om uit het grote aanbod te schiften: door scannend te lezen maken ze een eerste selectie uit alle sollicitaties. Je wilt natuurlijk door die filter heen komen. Door je CV persoonlijker te maken qua vorm en inhoud maak je de recruiter benieuwd naar jouw motivatiebrief.”

Dynamisch

“Het CV is een dynamisch document: er zijn weinig vaste regels voor. Hoe je jouw CV opstelt, is altijd afhankelijk van wie je bent maar ook van de functie waar je naar solliciteert. Hoewel er natuurlijk ook bepaalde vaste aspecten zijn die op een CV thuishoren.” Zoals persoonsgegevens, werkervaring en opleidingen. Een vol CV is niet perse beter volgens Nejet: “Sommige mensen zetten zo veel mogelijk op hun CV. Je slaat daarmee eigenlijk de plank mis doordat je niet meer het accent legt op relevante informatie. Als jouw persoonsgegevens al een halve pagina beslaan, blijft er niet veel ruimte over voor de inhoud. Wanneer je dat uitlegt, realiseren mensen zich vaak dat ze hun bloedgroep, burger service nummer en geboortestad best kunnen schrappen.”

Profiel

“Waar ik fan van ben en wat ik steeds meer zie, is het persoonlijke profiel op CV’s. Dat is een korte tekst, toegespitst op de functie waar je naar solliciteert, waarmee je de recruiter prikkelt door te lezen. Zeker wanneer een recruiter al tientallen andere redelijk gelijke CV’s heeft doorgeploeterd.” Sommige sollicitanten hebben onderaan hun CV een overzichtje met vaardigheden. Maar een persoonlijk profiel is volgens Nejet meer dan dat: “Je licht jouw kernkwaliteiten en ambities uit. Het kan en mag op een prominente plek op het CV staan, bijvoorbeeld bovenaan de eerste pagina.”

Relevantie

Ook de opmaak kan een CV persoonlijker maken. Maar wanneer is een creatief CV te veel van het goede? “Zorg er in elk geval voor dat je de leesstructuur waarborgt, anders haakt iemand toch al snel af. Maar ook hier geldt: het ligt eraan wie je wilt bereiken, wie je bent en welke vaardigheden je wilt benadrukken.” Jezelf onderscheiden, kan ook door de extra informatie die je geeft: talen die je spreekt, je hobby’s of overige kennis. Maar zorg wel dat dit relevante informatie is, dat hangt af van het bedrijf en de functie. “Opschrijven dat je ervaring hebt met ‘Internet’ en ‘Word’ is meestal niet van toegevoegde waarde. Terwijl het voor ICT’ers bijvoorbeeld juist wel verstandig is op te schrijven met welke programma’s zij kunnen werken. Wanneer je hobby’s hebt die opvallend zijn, bijvoorbeeld als je op een hoog niveau hebt gesport, dan zegt dat iets over jou. Natuurlijk kan je andere hobby’s ook vermelden, maar dat hoeft niet perse. Zolang het maar relevant is.”

Gratis CV check

Via CVcheck.info kan je persoonlijke feedback op en tips over jouw CV ontvangen. Net afgestudeerd of zit je nog in het derde of vierde jaar van een MBO Techniek, HBO techniek of een universitaire opleiding? Upload snel je CV via CVcheck.info met actiecode #TOPCV en je ontvangt binnen drie werkdagen gratis persoonlijke feedback. Daarnaast kan op basis van jouw CV-check een telefonisch consult aanvragen voor extra tips en advies.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg