Een goed CV, onmisbaar bij succesvol solliciteren

Studenten en starters kunnen op cvcheck.info online hun CV laten checken door een ervaren recruiter. Je ontvangt binnen twee werkdagen via mail feedback op je cv. En mocht het dan nog niet helemaal duidelijk zijn, kan je ook nog een afspraak maken voor een telefonisch consult.

CV CHECK

Marieke Wijma is samen met Kim Blokker en Eline Dimmendaal initiatiefnemer van CV Check: "Solliciteren begint bij een goed cv. Veel vaker dan we denken pakken recruiters niet de brief, maar het cv om een eerste indruk te krijgen van een kandidaat. Zeker in deze tijd krijg je te maken met veel concurrentie, zorg dus dat je cv er op een positieve manier uit springt."

'Zorg dat je CV er op een positieve manier uitspringt'

Veelgemaakte fouten

Wanneer je op het punt staat de arbeidsmarkt te gaan betreden zijn er natuurlijk genoeg plekken waar je terecht kan voor tips voor een goed CV. Toch blijkt het in de praktijk nog bij veel starters niet helemaal vlekkeloos te gaan. Een veel gemaakte fout is dat het CV te statisch is en heel uitgebreid. "Zie je CV als een werk-document en pas deze per sollicitatie aan, laat alle irrelevante informatie achterwege en zet de informatie die jou die baan kan opleveren bovenaan. Vergeet chronologische volgordes, speel met de layout en laat een stukje van je eigen identiteit zien in je CV. Voeg bijvoorbeeld een kader toe met je ambities of een leuk weetje over jezelf."

Op welke functie solliciteer je?

Welke aanpassing jouw CV nodig heeft, heeft natuurlijk alles te maken met jezelf, maar ook met het bedrijf waar je solliciteert. Met het maken van juist die keuzes, kan CV Check je helpen. Bij het checken van je CV wordt namelijk ook het bedrijf of de soort functie waar je op solliciteert meegenomen. Je ontvangt na het uploaden van je CV binnen enkele dagen persoonlijke feedback en krijgt tips om in het vervolg zelf met een kritische blik naar je CV te kunnen kijken. Voor wie dan nog met vragen zit kan opheldering krijgen tijdens een telefonisch consult. "Zie deze CV Check als dat duwtje in de rug om niet alleen nu maar ook in de toekomst serieus en gefocust aan de slag te gaan met je CV." Voor iedereen die nu nog aan het worstelen is met zijn CV heeft Marieke een gouden tip: "Hou altijd je doel voor ogen en dat is uitgenodigd worden voor dat eerste gesprek."

Aanvullende informatie

Cindy Wiegman (24), student Human Technology aan de Hanzehogeschool Groningen, liet op een carrièrebeurs haar CV checken. "Ik zit in mijn examenjaar en moet binnenkort ook stagelopen en het CV dat ik had was al jaren oud, echt een standaard ding. Dus het leek me wel verstandig om hem te laten checken door iemand die mij niet kent. Bij een sollicitatie weten ze immers ook niet wie ik ben. Gelukkig zag mijn CV er over het algemeen goed uit en was mijn CV met een paar kleine aanpassingen en een beetje ordenen klaar om te versturen. Door deze feedback durf ik nu vol vertrouwen mijn CV naar bedrijven te sturen. Ik weet dat het goed zit. Het meest heb ik gehad aan de tip om aanvullende informatie te vermelden over je persoonlijkheid, ambitie of competenties. Het laat zien wat voor een persoon je bent en wellicht heb je tijdens je sollicitatie iets om over te praten."

Veel studenten waren sceptisch

Nanja Vos, docent en coach aan de Hogeschool Windesheim liet al haar studenten via een workshop de CV Check doen. "Je CV is de eerste stap richting een sollicitatiegesprek. Het is daarom belangrijk om onderscheidend te zijn. Ik merk dat veel studenten zich dat niet altijd even goed realiseren. Toen ik mijn studenten vertelde dat we deze CV Check gingen doen, waren de meesten dan ook sceptisch. Maar achteraf gaven ze aan dat ze er toch veel van hebben opgestoken. Met name het advies om je CV voor elke sollicitatie aan te passen, was een echte eye-opener. Ik zou de CV Check dan ook iedereen aanraden, het is zo nuttig om eens door de ogen van een ander je CV te bekijken. Persoonlijk vond ik het erg leuk om te zien dat aanpassingen in de lay-out tot een mooi resultaat kunnen leiden. Zelf ben ik best wel voorzichtig daarmee, maar als ik zelf ooit ga solliciteren neem ik die tip zeker mee!"

CV laten beoordelen?

Ook benieuwd hoe jouw CV beoordeeld wordt? Ga naar www.cvcheck.info en kijk of je in aanmerking komt voor een actiecode om gratis je CV van feedback te voorzien.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg