6 cv-building tips

De huidige situatie op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat elke vacature veel reacties krijgt. Het is belangrijker dan ooit om op te vallen tussen andere sollicitanten. cv-building is dé manier om dit voor elkaar te krijgen. In dit artikel leggen we je uit wat cv-building is en geven we een zestal tips om een sterker cv te bouwen.

CV CHECK

Wat is cv-building

cv-building is het actief bezig zijn met het waardevoller maken van je Curriculum Vitae, door het opdoen van zo veel mogelijk relevante kennis en ervaring. Het is een effectieve manier om je kansen te vergroten op de arbeidsmarkt en doorgroeimogelijkheden te creëren. De kracht van cv-building zit in de wijze waarop recruiters toekomstige medewerkers selecteren. Wanneer twee sollicitanten vrijwel identieke profielen hebben, gaat de voorkeur uit naar de sollicitant met de meest relevante ervaring en vakkennis. Lees dit artikel en gebruik de 6 seconden waarin recruiters je cv beoordelen zo effectief mogelijk.

Tip 1: Studieresultaten op je cv

Vooral voor starters is het tonen van goede studieresultaten één van de effectiefste manieren om jezelf te onderscheiden van medesollicitanten. Heb je een studie afgerond met gemiddeld een 7.5 of hoger? Zet het dan in je cv.

Tip 2:  Scriptie titel op je cv

Recruiters realiseren zich de waarde van kennis over de branche. Als het onderwerp van je scriptie is gerelateerd aan de functie waar je op solliciteert, is het aan te raden dit te vermelden. Heeft jouw scriptie een 7.5 of hoger gekregen? Door dit te vermelden op je cv, toon je aan dat je uitgebreide kennis over de branche hebt opgedaan.

Mocht je begeleiding bij je scriptie willen, kijk dan eens bij scriptiemaster.

Tip 3: Congressen, conferenties en seminars vermelden op je cv

Op dit soort evenementen wordt doorgaans gedetailleerd ingegaan op het onderwerp van de bijeenkomst. Wanneer je deze activiteiten bijwoont, ontwikkel je gespecialiseerde kennis van het onderwerp en de branche. Heeft het onderwerp van een dergelijk evenement betrekking op de functie waar je op solliciteert? Vermeld dit dan op je cv en laat zien dat je toegevoegde waarde hebt.

Tip 4: Trainingen, workshops en cursussen vermelden op je cv

Elke werknemer komt in aanraking met trainingen en workshops. In tegenstelling tot congressen, conferenties en seminars hoeft het onderwerp niet direct relevant te zijn voor de functie waarop je solliciteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een workshop in publiek spreken of een EHBO cursus. Vaak zijn de vaardigheden die je tijdens trainingen vergaard voor veel functies inzetbaar. Naast het opdoen van vaardigheden geeft het aan dat je leergierig bent en de ambitie hebt om jezelf te blijven ontwikkelen. Lees de skills die je een baan bezorgen als je meer wilt weten over vaardigheden die belangrijk zijn voor je carrière.

Tip 5: Recruitmentgames en competities op je cv

Elk jaar worden er verschillende carrièregerichte recruitmentgames en competities georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn hackathons waarbij IT’ers gezamenlijk een opdracht uitvoeren en Best Young Professionals waarbij werknemers strijden om de titel Best Young Professional 2018. Door het vermelden van dit soort activiteiten op je cv, onderscheid je jezelf van je medesollicitanten doordat je aantoont ambitie en passie voor het vakgebied te hebben.

Tip 6: Relevante hobby’s vermelden op je cv

Het is algemeen bekend dat er ruimte op een cv is voor het vermelden van hobby’s. De meeste sollicitanten maken hier echter geen gebruik, wat een gemiste kans is. Er zijn namelijk genoeg hobby’s die een goede indruk kunnen maken wanneer ze relevant zijn voor de functie. Wanneer je bijvoorbeeld gaat solliciteren op een functie als webredacteur dan is jouw hobby als blogger van toegevoegde waarde. Sta je op het punt het bouwen aan je cv? Lees dan eerste deze 5 cv tips van recruiters.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg