8 Veel gemaakte fouten in de lay-out van CV’s

CV’s zijn er in vele vormen en maten. En terecht, want je CV is jouw levensloop en mag dus best een beetje persoonlijk zijn. Echter: sommigen slaan daar iets in door. Tijd dus om de veel gemaakte fouten op het gebied van de lay-out van je CV onder de loep te nemen!

CV CHECK

Interlinie

Interlinie is een mooi woord voor de ruimte tussen regels en stamt al uit de Romeinse tijd. Veelal wordt in CV’s de standaard-interlinie gebruikt uit bijv. Word. Echter: dit bevordert niet altijd de leesbaarheid. Op websites zie je bijvoorbeeld steeds vaker dat de regels nét iets verder uit elkaar staan. Waarom? Omdat dit overzicht geeft en daarmee je tekst duidelijker maakt. Denk dus in je CV hier goed over na en verander eens de interlinie: je zult zien dat dit je CV een stuk meer rust geeft! 

Té creatief (bijv. kruiswoordpuzzels of glittervlinders

Met CVopmaken zien wij een hoop CV’s langskomen en dit zijn beide voorbeelden die wij écht hebben binnen gekregen. Neem bijv. een knalroze CV met vlinders met een glittermotief. Je wilt graag serieus genomen worden door je potentiële nieuwe werkgever en dit soort acties helpen daar niet bij. Een klein detail toevoegen van je persoonlijkheid of passie: daar zijn we helemaal voor! Maar: doe dit met mate en stijl.

Comic Sans

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Comic Sans is geen optie voor je CV. Echter: ook deze zien wij vaak langskomen. Enkele tijd geleden gaf ik een cursus over CV’s, waarbij er een felle discussie kwam over dit lettertype. De betreffende persoon had haar hele CV in Comic Sans opgemaakt, aangezien ze het ‘wel een vrolijk lettertype vond’. Ze werkte in de administratie en niet in de feestindustrie, oftewel: gebruik het niet. Maar eigenlijk kun je het beste als stelregel nemen dat het eigenlijk nooit werkt. Gewoon niet doen.

Kleurencircus

Kleuren geven kleur aan je CV maar ze kunnen ook enorm afleiden. Daarom is het wijs niet al te veel verschillende kleuren te gebruiken. Hou als leidraad een maximum van drie aan, al is veelal twee kleuren genoeg. Een tip? Combineer een grijstint met een kleur.

Groepering

Groepering is een van de belangrijkste elementen van CV lay-outs en dit zorgt ervoor dat duidelijk is wat bij wat hoort. Verdeel je CV in duidelijke secties en zorg dat in enkele seconden te zien is welke informatie bij welk onderdeel hoort. Vergeet hierbij ook niet je werkervaring: maak een duidelijk onderscheid tussen de verschillende banen die je hebt gehad. Overzicht = key.

One font fits all

De regel voor kleuren geldt ook voor lettertypes: hou het simpel. De hoofdkoppen in een ander lettertype kan heel goed, op die manier springen ze er extra uit. Maar zorg ervoor dat je niet meer dan twee verschillende varianten gebruikt. En ook hier: doe het met stijl.

Logo’s van bedrijven

Logo’s zorgen voor herkenbaarheid, maar leiden op een CV heel erg af. Enige uitzondering is wanneer je een web-CV heb. Voor recruiters is het van belang te zien wat je skills zijn, dus zorg dat je deze met duidelijke bullets op je CV plaatst. De bedrijfsnamen zijn hierin ook zeker van belang, maar de logo’s hebben in dit geval te weinig toegevoegde waarde en leiden te veel af.

Achtergrondkleur

Sommige mensen vinden wit wellicht wat saai maar het is wel erg leesbaar. Soms moet je een winnend concept niet veranderen. Ons advies is dus om niet al te los te gaan met achtergronden: hou wit aan voor de belangrijkste elementen. Wel passen wij soms bijv. een achtergrondkleur toe aan een zogenoemde ‘sidebar’. Dit is een balk waarin bijv. de personalia en skills geplaatst worden. Het is niet de meest belangrijke informatie en juist daardoor kan het in dit geval wel werken.

Betekent dit dat je geen kleuren of interessante lettertypes meer mag gebruiken? Nee, zeker niet - alles kan en mag. Echter: zorg dat de leesbaarheid het belangrijkste is én blijft. Een recruiter wil snel en concreet kunnen zien wie jij bent, wat je hebt gedaan en waarom jij de beste toevoeging bent voor het bedrijf. Dat is dan ook wat je prioriteit moet zijn in je CV. In het Engels hebben ze daar een mooi acroniem voor: KISS - Keep it Simple (Stupid). Succes!

Over Carlien

Carlien Laarman is oprichter van CVopmaken.nl - dé online dienst die je CV er uit laat springen door passende vormgeving én een check van de inhoud. Het is de missie van CVopmaken.nl zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Bekijk de website hier.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg