Persoonlijk profiel op je CV

Tijdens het solliciteren op vacatures gebruiken veel sollicitanten hun sollicitatiebrief of motivatiebrief om de persoon achter de sollicitatie te beschrijven. Het Curriculum Vitae is in de meeste gevallen een formele en feitelijke opsomming van hun carrière. Wil jij je echter onderscheiden van de medesollicitanten? Dan is het aan te raden om een persoonlijk profiel aan je CV toe te voegen. In dit artikel geven we uitleg over wat een persoonlijk profiel is en hoe je deze in kan zetten om je CV te versterken.

CV CHECK

Profielschets

Een persoonlijk profiel  ofwel profielschets is een pakkende inleiding tot een CV. Het is een korte tekst van ongeveer vier tot zeven tekstregels,  waarin je jezelf voorstelt aan de lezer. In het profiel kan je beschrijven wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent. Een effectieve profielschets enthousiasmeert de lezer en zorgt ervoor dat zij de opsomming van jouw opleidingen en werkervaring beter in perspectief plaatsen.

Inhoud

Het belangrijkste doel van je profielschets is jezelf kort en bondig te introduceren. Het is aan te raden geen grote lappen tekst te schrijven om de 6 seconden waarin recruiters jouw CV beoordelen optimaal te benutten. Omdat een CV voornamelijk formeel is, kan de tekst best informeel geschreven zijn. En als je jouw kwaliteiten en competenties beschrijft, onderbouw deze dan met  voorbeelden. Ben je bijvoorbeeld een echte teamspeler? Geef dan een voorbeeld waaruit dit blijkt.

Omdat een persoonlijk profiel echter geen verplicht onderdeel van een CV is, zijn er geen regels over de inhoud. Toch zijn in de meeste profielschetsen de volgende punten terug te vinden:
- Waar ben je goed in
- Wat zijn je persoonlijke eigenschappen
- Wat zoek je in een nieuwe functie
- Wat zijn je ambities
- Wat maakt jou nou echt ‘jou’

Probeer tijdens een brainstorm sessie zoveel mogelijk van de hierboven genoemde punten te beantwoorden. Ga vervolgens na welke van de punten het belangrijkst zijn en verwerk deze tot een  kort, bondig maar vooral pakkende tekst.

Wil jij een sterk een effectief CV Schrijven? Lees dan eerst deze CV Tips en maak je CV scanproof voor recruiters.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg