Via open sollicitatie een baan vinden

Na zijn afstuderen was Marwin Hogeterp op zoek naar een consultancy baan bij een klein, jong en ambitieus bedrijf. Hij zocht een functie waarbij hij zowel met een product kan als mensen kan helpen. Met behulp van zijn netwerk werd Marwin gewezen op het ambitieuze en innoverende bedrijf Twinfield. Hij stuurde een open sollicitatie en vond zo zijn eerste baan bij Twinfield.

In zijn laatste jaar van de studie Bedrijfskundige Informatica hoopte Marwin (28) na zijn afstuderen bij het stagebedrijf te blijven werken. Helaas kreeg hij vanwege de crisis geen contract aangeboden en moest hij op zoek naar iets anders. Marwin: “Om te beginnen ben ik eerst goed gaan kijken naar wat ik nu echte wilde in een baan en bij wat voor een bedrijf ik wilde werken.”

Tijdens zijn oriëntatiefase kwam Marwin er achter dat hij graag een consultancy baan bij een jong, ambitieus en klein bedrijf wilde. “Ook zocht ik een baan waarbij ik met een product werk waarmee ik andere mensen kan helpen.”

Netwerken

Marwin zette zijn netwerk in bij zijn zoektocht naar een baan. “Ik sprak veel met familie en vrienden over wat ik wilde en waarnaar ik op zoek was in een baan. Via een kennis van mijn ouders hoorde ik over het bedrijf Twinfield, dat online boekhoudsystemen levert. Na het bekijken van de website van Twinfield zag ik dat het bedrijf een enorme groeipotentie heeft. Dit sprak mij erg aan.”

Van de kennis vernam Marwin ook dat ze bij Twinfield eerder al eens vacatures hadden voor de functie van Junior Consultant. “Helaas hadden ze op dat moment geen vacature openstaan voor Junior Consultant. Toch besloot ik om een open sollicitatie naar Twinfield te sturen omdat ik erg enthousiast over het bedrijf was.”

Open sollicitatiebrief schrijven

Tijdens het schrijven van zijn open sollicitatiebrief hield Marwin een consultancy functie voor ogen. Daarnaast liet hij ook ruimte open voor andere functies bij Twinfield. “Ik hield rekening mee dat ik eventueel ook via een andere functie kon doorgroeien naar consultant. In mijn open sollicitatiebrief probeerde ik vooral mijn enthousiasme voor het bedrijf over te brengen.”

Zijn Curriculum Vitae hield Marwin altijd goed bij waardoor hij zijn CV niet al te veel hoefde aan te passen. “Wel zorgde ik ervoor dat mijn CV er netjes en overzichtelijk uitzag. Verder heb ik al mijn werkervaringen vermeld omdat ik nog vrij jong ben. Hiermee toonde ik aan over welke ervaringen en vaardigheden ik beschik.”

Op sollicitatiegesprek

Een week nadat Marwin zijn open sollicitatie verstuurde, werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. “Voordat ik op gesprek ging, heb ik me eerst goed voorbereid door in te lezen over het bedrijf. Daarnaast heb ik gekeken welke methodieken belangrijk zijn voor de functie van consultant bij Twinfield en mijn kennis daarover bijgespijkerd.”

Niet alleen het bedrijf maar ook jezelf goed kennen is heel belangrijk bij een open sollicitatie. “Voor mezelf heb ik op papier gezet wat onder meer mijn sterke en zwakke punten zijn. Voor mijn zwakke punten heb ik gekeken hoe ik er tijdens de sollicitatie een positieve draai aan kon geven.”

Een week na zijn eerste gesprek mocht Marwin op tweede sollicitatiegesprek komen. Tijdens dit gesprek werd voor Marwin al snel duidelijk dat hij bij Twinfield aan de slag wilde. “De gesprekken gaven mij veel voldoening en vertrouwen. Er was een klik!”

Doorgroeien

Na zijn tweede sollicitatiegesprek kreeg Marwin al een contract aangeboden. “Ik kreeg een contract voor de functie van Software Tester en in augustus 2016 ben ik begonnen bij Twinfield. Via deze functie was het mogelijk om door te groeien naar een consultancy functie.”

Nu 3 jaar later werkt Marwin er als Business Analyst. “Negen maanden nadat ik bij Twinfield begon, kreeg ik de nieuwe functie van System Analyst aangeboden. Weer 9 maanden later maakte ik promotie en werk ik nu als Business Analyst op een geheel nieuwe afdeling.”

Uiteindelijk is Marwin toch niet de consultancy kant opgegaan, omdat de functie van Business Analyst hem meer aansprak. “In deze functie houdt ik mij vooral bezig met het product (online boekhoudsoftware) en heb ik daarnaast ook veel contact met klanten. Daardoor past deze functie veel beter bij mij!”

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg