Open sollicitatiebrief schrijven

Een goede open sollicitatiebrief bestaat uit je motivatie voor het bedrijf en het aangeven wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Je CV bij een open sollicitatie moet onderscheidend op de inhoud zijn. Dit doe je door een doel te benoemen en competenties te vermelden die van belang zijn. Na een week breng je je open sollicitatiebrief nog eens onder de aandacht door het bedrijf te bellen.

Voorbereiding open sollicitatiebrief

Via een open sollicitatie proberen een baan te vinden lijkt misschien onbegonnen werk. Toch is dit niet waar. Een open sollicitatie kan een sterk wapen zijn wanneer je het goed aanpakt. Een goede aanpak begint met een goede voorbereiding. Dus voordat je begint met het schrijven van je open sollicitatiebrief, verzamel je eerst informatie over het bedrijf.

Verdiepen in het bedrijf

Begin met het verdiepen in het bedrijf door onder meer de website te bekijken, jaarverslagen op te vragen, pers- en nieuwsberichten te lezen en LinkedIn profielen van medewerkers te bekijken. Zoek ook uit wat er allemaal speelt binnen de sector waarin het bedrijf opereert.

Vooraf bellen

Win telefonisch informatie in bij het bedrijf. Probeer meer te weten te komen over de cultuur, de structuur en de producten van het bedrijf. Denk eraan dat met het telefoongesprek het bedrijf al een eerste indruk van je krijgt. Bereid het gesprek dus goed voor.

Contactpersoon achterhalen

Probeer tijdens het telefoongesprek er achter te komen aan wie jij je open sollicitatiebrief moet richten. Of sterker nog, probeer deze contactpersoon aan de telefoon te krijgen. Schrijf zijn/haar naam, functie, e-mailadres en telefoonnummer op. Refereer in je open sollicitatiebrief aan het telefoongesprek.

Open sollicitatiebrief schrijven

De inhoud van een open sollicitatiebrief bestaat uit jouw motivatie om bij het bedrijf te werken en wat jij het bedrijf te bieden hebt.

Wie ben je

In je open sollicitatiebrief geef je duidelijk aan wie je bent. Het gaat erom dat de werkgever een duidelijk beeld krijgt van wat voor persoon jij bent. Geef in de brief aan welke eigenschappen kenmerkend voor jou zijn en die passen binnen de bedrijfscultuur.

Wat kun je

In je open sollicitatiebrief geef je ook duidelijk aan wat je kunt. Over welke kennis, vaardigheden en ervaringen beschik je en hoe kun jij die binnen het bedrijf inzetten. Geef een goed beeld wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf kan zijn.

Wat wil je

Ook geef je in je open sollicitatiebrief aan wat je wilt. Bij welke afdeling binnen het bedrijf zou jij graag willen werken. Denk ook na over welke functie(s) je binnen de afdeling zou willen bekleden. Geef ook aan voor welke functie(s) jij je geschikt acht.

Nabellen

Eindig je open sollicitatiebrief met de mededeling dat je binnenkort contact met het bedrijf zult opnemen. Dit kan helpen zodat je brief beter gelezen wordt. Bel na een week na om te vragen of de brief in goede orde is ontvangen. De kans is groot dat jouw contactpersoon nog niet weet of er mogelijkheden zijn voor jou. Vraag in dat geval wanneer je daarover terug kunt bellen.

CV bij een open sollicitatiebrief

Bij een open sollicitatie moet het Curriculum Vitae onderscheidend op de inhoud zijn. Het is aan te raden om in je CV een duidelijk doel op te nemen. Je omschrijft hierin welke positie(s) of functie(s) je binnen het bedrijf ambieert en wat jouw toegevoegde waarde in deze rol kan zijn. Bijvoorbeeld: je bent op zoek naar een startersfunctie waarin je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie.

Competenties benoemen

Bij een open sollicitatie is het lastig om relevante werkervaring te noemen. Vermeld daarom in je CV competenties. Met het vermelden van competenties leg je extra nadruk op zaken waarin jij uitblinkt. Benoem in je CV 3 á 4 competenties. Geef van iedere competentie een korte beschrijving en toon aan de hand van voorbeelden dat jij die competentie hebt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg