Hoe bereid je voor op een salarisonderhandeling?

Werkzoekenden onderhandelen onvoldoende over het salaris. Dat blijkt uit de MKB Monitor van Unique en TNO. Veel sollicitanten vinden gesprekken over het salaris lastig. Hoe zorg je er dan toch voor dat je het maximale uit de salarisonderhandelingen haalt? Door van tevoren te bepalen wat de onder- en bovengrens is van wat je als salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden wilt hebben.

Eén van de redenen dat sollicitanten niet goed onderhandelen, kan komen doordat ze een grote concurrentiestrijd voelen. Uit het onderzoek kwam blijkt namelijk dat 56% de concurrentie te groot vindt. Volgens de ondernemers stellen sollicitanten goede salariseisen en zijn deze niet te hoog. Toch vindt 68% van de werkzoekenden juist dat er een te laag salaris wordt geboden.

Volgens Raymond Puts, algemeen directeur van Unique, is het niet zo gek dat werkzoekenden en ondernemers anders tegen de hoogte van het salaris aankijken. Raymond: “Wat mij opvalt, is dat werkzoekenden blijkbaar geen hogere salariseisen durven te stellen. Zonde, want als kandidaat mag je best scherp een onderhandeling ingaan. Daaruit blijkt meteen je kwaliteiten als onderhandelingspartner.”

Reëel salariseis

Wanneer duidelijk is dat jij de baan hebt gekregen, ga je over het salaris praten. Voordat je de onderhandelingen ingaat, bepaal je voor jezelf wat het minimum is dat je wilt gaan verdienen. Stel daarnaast een maximum vast dat reëel is en waarmee je nog serieus wordt genomen.

Door een minimum en maximum salariseis vast te stellen, creëer je onderhandelingsruimte. Je vast pinnen op één bedrag is namelijk moeilijk te handhaven. Om te bepalen wat een realistische salariseis is voor de beoogde functie, kun je de Loonwijzer invullen. Houd daarbij rekening dat je onderhandelt over het brutosalaris

Eerste bod

Probeer te voorkomen dat je zelf begint met de onderhandelingen. Laat de werkgever het eerste bod doen. Begin je namelijk zelf de onderhandelingen, dan kun jij jezelf de markt uitprijzen door een te hoog of een te laag bod te doen.

Wanneer de werkgever een bod doet, hoef je deze echter niet meteen te accepteren. Er is namelijk altijd wel onderhandelingsruimte. Het openingsbod van de potentiële werkgever is daarop namelijk afgestemd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je alleen maar blind staren op het salaris tijdens de onderhandelingen, kun je maar beter niet doen. Bedenk ook welke secundaire arbeidsvoorwaarden je graag wilt. Onder deze arbeidsvoorwaarden vallen onder meer vakantietoeslag, vakantiedagen, dertiende maand, reiskosten, flexibele werktijden, pensioen en bonus.

ACA-methode

  • Advantage: noem één of meer voordelen die jij je potentiële werkgever kunt bieden.
  • Claim: formuleer je salariseis met overtuiging.
  • Advantage: noem weer één of meer voordelen voor de werkgever.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg