Starterssalaris

Schrijf je gratis in voor de Nationale Carrièrebeurs

Je eerste baan en je eerste salaris. Wat mag je vragen van je werkgever, waar heb je recht op en wat is een normaal starterssalaris bij jouw functie en opleiding? Ga goed voorbereid de salarisonderhandeling in. Het is belangrijk (en professioneel) dat je weet wat je waard bent als starter.

Voorbereiden op salarisonderhandeling

Bereid je goed voor voordat je met je toekomstige werkgever in gesprek gaat over jouw salaris. Verdiep je in het bedrijf, in de functie en probeer te onderzoeken welk salaris 'normaal' is voor de functie.

Onderhandelen

Als je goed voorbereid bent, dan weet je welk salaris je ongeveer zou mogen verwachten. Probeer niet het onderste uit de kan te halen, maar laat ook niet over je heen lopen. Een werkgever zal wellicht zijn best doen om jou akkoord te laten gaan met een standaard (laag) loonbod, of een vastgesteld startsalaris, maar je mag uiteraard proberen te onderhandelen. Zorg dat je jouw marktwaarde kent.

Weet wat je waard bent

Sommige starters denken dat ze na hun opleiding alles weten en direct als professional aan de slag kunnen. Anderen denken dat ze blij moeten zijn met iedere baan die ze krijgen. In het huidige arbeidsklimaat is een afgeronde opleiding veel waard. Werkgevers zijn altijd op zoek naar jonge, (hoog)opgeleide werknemers. Opleiding is daarbij vaak nog belangrijker dan werkervaring. Realiseer je dat je met een afgeronde HBO of WO opleiding met enige werkervaring (door stages of nevenactiviteiten) een prima onderhandelingspositie hebt, maar let er ook op dat je niet naast je schoenen gaat lopen.

De toekomst van jouw salaris

Realiseer je dat salarisverhogingen bij één werkgever vaak vaste percentages betreffen. Daarom is jouw startsalaris een indicatie voor jouw toekomstige loon bij dezelfde werkgever. Indien een werkgever vasthoudt aan een vastgesteld startsalaris bij aanvang, kun je bijvoorbeeld bedingen dat er op papier wordt vastgelegd dat je bij goed functioneren na een jaar in een schaal hoger terecht komt.

Startsalarissen per sector

Het gemiddelde salaris dat een starter ontvangt is afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent. Hieronder bieden we je een overzicht van de richtlijnen per sector. Bonussen en vakantiegeld zijn hierbij niet meegeteld.

Wat verdient een hbo starter gemiddeld?

  • Een hbo starterssalaris in de juridische sector ligt ongeveer tussen de €1.800 en €2.200 bruto per maand.
  • Een hbo starterssalaris in de economische sector ligt ongeveer tussen de €2.300 en €2.500 bruto per maand.
  • Een hbo starterssalaris in de technische sector ligt ongeveer tussen de €1.800 en €2.200 bruto per maand.

Wat verdient een wo starter gemiddeld?

  • Een gemiddeld salaris van een starter wo in de juridische sector ligt ongeveer tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand.
  • Een gemiddeld salaris van een starter wo in de economische sector ligt ongeveer tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand.
  • Een gemiddeld salaris van een starter wo in de technische sector ligt ongeveer tussen de €2.200 en €2.500 bruto per maand.

Wat verdient een mbo starter gemiddeld?

Een mbo starterssalaris in de technische sector ligt ongeveer tussen de €1.500 en €1.800 bruto per maand.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg