Salaris IT in complete salariswijzer

Wat verdient een IT’er? Een niet onbelangrijk onderdeel van je baan is natuurlijk je salaris. Dat je in je huidige functie helemaal op je plek zit en precies doet wat je leuk vindt hoeft niet te betekenen dat je concessies hoeft te doen in je salaris. Als IT’er zit je aan de goede kant van de weegschaal: jouw talent is namelijk ontzettend in trek bij bedrijven en zij zijn dan ook bereid om hier een prima salaris tegenover te zetten. Het salaris in de IT stijgt daarom de laatste jaren nog steeds gestaag. Maar wat verdient een IT’er precíes? Dit verschilt uiteraard per functie, ervarings- en opleidingsniveau. In de salariswijzer vind je het gemiddelde maandsalaris waarin deze factoren onder de loep worden genomen.

Op basis van gemiddelden is er een volledige salariswijzer gemaakt waarin je het salaris van de gemiddelde IT’er in één oogopslag kunt achterhalen.

ICT Salaris

Er is geen werkveld zo divers als dat van IT; van systeembeheerders en front-enders tot BI-specialisten en back-enders. Om nog maar te zwijgen over alle programmeertalen. En aan al deze functies hangt een prijskaartje. Vaak is dit prijskaartje gebaseerd op bijvoorbeeld het ervaringsniveau van een IT’er. Het is logisch dat een beginnende IT’er nog niet op het salarisniveau zit van een senior ontwikkelaar. Dit verschil geldt ook voor opleidingsniveau, specialisme en dienstverband. Dit ontdek je allemaal in de salariswijzer.

Salariswijzer IT

In de salariswijzer vind je verschillende tabellen die aangeven wat het gemiddelde salaris van IT’ers is. De factoren die van invloed (kunnen) zijn op het salarisniveau vormen hierin de onderwerpen.

Functie IT

Deze lijst bevat een aantal van de meest voorkomende IT-functies die wij in onze database hebben. Uiteraard zijn er veel verschillende disciplines die binnen de functie ‘back-end developer’ vallen. Het salaris van een software engineer, .NET developer of PHP developer kunnen bijvoorbeeld sterk verschillen. Dit geldt uiteraard ook voor de functie ‘front-end developer’. Maar ook een software developer met een specialisme in één programmeertaal kan een ander salaris hebben dan een web developer die met een andere taal werkt of een IT’er met een bredere inzetbaarheid. Zo kan het salaris van een Java developer of een Python developer afwijken van een ICT beheerder salaris. Dit betekent echter niet dat er geen gemiddelde uit opgemaakt kan worden. Dit geldt ook voor de andere functiegroepen. Dus, staat jouw functie er niet tussen? Zoek dan naar een soortgelijke functiegroep en bepaal of dit overeenkomt met jouw huidige salaris. Houd hierbij wel rekening met je ervarings- en opleidingsniveau. Deze factoren worden verderop in het artikel uitgebreid besproken.

De gemiddelden laten zien dat hogere functies – die vaak enige ervaring en specifieke kwaliteiten vereisen – zoals IT manager of projectleider, een hoger salaris kunnen verwachten. Ook jij kunt dit bereiken. Door de juiste trainingen te volgen en een positieve werkhouding aan te nemen kun je (indien er ruimte voor is) doorgroeien tot manager.

Opleiding

Als we naar de cijfers rondom het opleidingsniveau van IT’ers en hun salaris kijken, blijkt dat er enig verschil zit in het maandsalaris. IT’ers met een universitair diploma verdienen het meest. Gevolgd door IT’ers met een hbo-diploma. IT’ers met een mbo-diploma verdienen het minst, maar kunnen naarmate het ervaringsniveau stijgt richting de andere salarisniveaus klimmen.

Het merendeel van de IT’ers is hbo-geschoold. IT’ers met een mbo-diploma vormen de kleinste groep.

Dienstverband

In de IT vind je verschillende dienstverbanden. Detachering is in de IT het meest voorkomende dienstverband en op dit moment wordt in deze tak ook het meest verdiend. Dit is overigens geen garantie voor het hoogste salaris. Het salaris van IT’ers die detacheringsklussen uitvoeren hangt vaak af van de economische situatie op dat moment. Sterke economie betekent een hoger salaris. IT’ers met een vast contract daarentegen genieten van een lichte stijging in hun salarisniveau. We zien ook dat een tijdelijk contract steeds gangbaarder wordt.

Ervaring

IT’ers vind je in alle soorten en maten en van alle leeftijden. De jonge broekies en de oude garde. Maar wat verdien je per gewerkte jaar? De gemiddelden laten zien dat het salarisniveau omhoog gaat naarmate het aantal gewerkte jaren stijgt. Dit is uiteraard te verklaren door de kennis en kwaliteiten die je opdoet en ontwikkelt in deze gewerkte jaren. Oftewel: ervaring, en dat is wat waard.

Het salaris van IT’ers per ervaringsniveau trekt overigens wel steeds meer naar elkaar toe. Starters beginnen vaker met een goed salaris en ervaringsniveau wordt minder vaak gezien als indicatie van de kwaliteiten van een werknemer. Kennis, specialisme en persoonlijke eigenschappen daarentegen worden steeds vaker als belangrijker beschouwd.

Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Steeds vaker zoeken IT’ers een baan waarin ze naast een goed salaris ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen: de mogelijkheid om af en toe thuis te kunnen werken, flexibele werktijden of een persoonlijk opleidingsbudget. Het kan zijn dat dit zich vertaalt in een iets lager salaris, maar die afweging kan je voor jezelf maken. Dus of je nu een talentvolle programmeur bent of een ambitieuze web designer, jouw IT-functie verdient een goed salaris! Wat vind jij het belangrijkst?

Deze blogpost is geschreven door Sara de Rouw, content marketeer bij Bonque.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg