Opmaak sollicitatiebrief

Schrijf je gratis in voor de Nationale Carrièrebeurs

De correcte opmaak van een sollicitatiebrief voldoet aan de volgende opbouw: contactgegevens, aanhef, openingszin, informatie over jou en jouw ervaring, een motivatie en een correcte afsluiting. Vergeet niet om je Curriculum Vitae als bijlage toe te voegen!

Contactgegevens

Begin je sollicitatiebrief met je contactgegevens, dus je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Plaats deze links bovenin je brief.

Voorbeeld

Kathy van Dam
Spoorsingel 5a
2819 BB Burgerveen
T. 06-12345678
E. kathyvandam@hotmail.com

Plaats en datum

Rechts boven de aanhef noteer je de plaats en datum waarop je de brief schrijft.

Voorbeeld

Burgerveen, 24 januari 2012

Aanhef

Daarna begin je met een passende aanhef. Dat kan zijn "Beste", maar je kunt ook wat formeler beginnen met "Geachte". De naam van de persoon tot wie je je moet richten vind je in de vacature. Of je de voornaam of achternaam van de persoon gebruikt ligt een beetje aan de functie en aan de branche waarin je solliciteert, maar gebruik bij twijfel altijd de achternaam.

Openingszin sollicitatiebrief

In de openingszin van je sollicitatiebrief vermeld je op welke functie je solliciteert en waar je de vacature gevonden hebt.

Voorbeeld openingszin

N.a.v. uw vacature die ik vond op carrièresite Jobnet, reageer ik op de functie van Junior Engineer.

Motivatie

Na je openingszin motiveer je in dezelfde alinea waarom je enthousiast bent over deze functie. Probeer hierbij clichés te vermijden en oprecht te vermelden waarom de functie je leuk lijkt.

Over jou

In de openingszin van de tweede alinea van je sollicitatiebrief leidt je jezelf (professioneel) in. Vervolgens vertel je meer over jezelf. Wat je doet en wat je hebt gedaan. Voorkom een opsomming van opleidingen en werkervaring (dit staat in je Curriculum Vitae), maar benadruk verhalend relevante ervaringen die betrekking hebben op de functie waarop je solliciteert. Overtuig de lezer dat jij over de juiste ervaringen en kenmerken beschikt om deze functie in te vullen.

Geknipt voor de functie

In de openingszin van de afsluitende alinea van je sollicitatiebrief benadruk je nog een keer waarom je zo enthousiast bent en waarom je geknipt bent voor deze functie. Motiveer dit bijvoorbeeld door je genoemde ervaringen te koppelen aan de functie-eisen in de vacature.

Voorbeeld laatste alinea

Het lijkt mij een uitdaging om als Assistent Accountant bij Van Vliet Accountants & Adviseurs aan de slag te gaan, omdat ik denk dat de functie perfect aansluit op de ervaring die ik tijdens mijn studie en stage heb opgedaan. Graag licht ik mijn brief en CV dan ook nader toe in een persoonlijk gesprek.

Afsluiting

Je sluit je sollicitatiebrief correct af met "Met vriendelijke groet," een enter en daaronder je naam.

Voorbeeld afsluiting

Met vriendelijke groet,
Kathy van Dam

Bijlage (1): CV
Voorbeeld sollicitatiebrief

Curriculum Vitae

Vergeet niet om je Curriculum Vitae als bijlage toe te voegen! De bijlage(n) noteer je onder je naam.

De bovenstaande informatie vind je terug in onze voorbeeld sollicitatiebrief.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg