Schrijf een sollicitatiebrief die eruit springt

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is voor veel mensen een hele uitdaging. De brief is vaak het eerste wat een toekomstige werkgever van jou te zien krijgt en moet dus een goede eerste indruk geven. Je wilt natuurlijk dat jouw sollicitatiebrief eruit springt. Maar hoe doe je dat? Door een zakelijke sollicitatiebrief met een persoonlijk karakter voor de lezer te schrijven. Eindigend met een verzoek tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Je hebt een vacature voor een leuke baan gevonden, die je heel graag wilt hebben. Vol enthousiasme ga je aan de slag met het schrijven van de sollicitatiebrief. Maar al snel ben je aan het worstelen met zinnen en gooi je de ene opzet na de andere in de prullenbak.

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is moeilijk. Iedere sollicitatiebrief is anders, waardoor er ook geen ideaal recept voor bestaat. Elke keer weer sta je voor die uitdaging: hoe schrijf ik een sollicitatiebrief die eruit springt?

Doel van de sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is de eerste belangrijke stap binnen het sollicitatieproces. Met als doel om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. De sollicitatiebrief is dan ook een presentatie van jezelf die eindigt met een verzoek tot uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Zo stelt Erik den Draak in zijn boek "Spring eruit met je sollicitatiebrief". Den Draak is publicist en directeur van Emergion, websites over loopbaanadvies. Met zijn jarenlange ervaring als personeelsmanager en loopbaanadviseur geeft hij nuchtere en bruikbare adviezen aan werkzoekenden.

Zo adviseert Den Draak om tijdens het schrijven van een goede sollicitatiebrief enkele belangrijke principes voor ogen te houden:

  • verplaats je in de lezer
  • behandel een sollicitatiebrief als een zakelijke brief
  • blijf jezelf

Een sollicitatiebrief schrijf je voor de lezer

De belangrijkste fout die je kunt maken tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief, is dat je te veel uitgaat van jezelf, stelt Den Draak. Zijn advies is om je in de lezer van jouw sollicitatiebrief te verplaatsen. Schrijf je sollicitatiebrief in de overtuiging dat de samenwerking meerwaarde voor beide partijen zal opleveren.

Laat naar voren komen voor welk probleem jij de oplossing bent. Wat heb jij te bieden wat zij kunnen gebruiken? Veel werkzoekenden werken nog te veel vanuit de houding dat zij een probleem hebben en nieuw werk zoeken en hopen dat de werkgever de oplossing voor hun probleem heeft in de vorm van een baan.

Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief

Na het lezen van de vacaturetekst ben je zo enthousiast, dat je vergeet een realistisch beeld te hanteren in je sollicitatiebrief. Het liefst wil je met je brief zeggen dat jij de perfecte kandidaat bent en dat de recruiter niet meer verder hoeft te zoeken.

Solliciteren is een serieuze aangelegenheid met als uiteindelijk doel een zakelijke overeenkomst tussen jou en de werkgever. Behandel je sollicitatiebrief daarom als een zakelijke brief. Het is zeker niet verboden om je enthousiasme erin naar voren te laten komen. Het advies wat Den Draak op dit gebied geeft, is om het rustig en realistisch te houden. Het moet verifieerbaar zijn.

Zelfkennis is onmisbaar

Om niet in het wilde weg te solliciteren, is zelfkennis de bron van succes. Je solliciteert pas op banen die echt bij jou passen wanneer jij echt weet wie jij bent, wat je kan en wat je wilt bereiken. Laat dus zien dat je bewust kiest voor een bepaalde werkomgeving en welbewust kiest voor een bepaalde functie. Daarnaast investeren werkgevers liever tijd aan sollicitanten die helemaal geschikt en volledig gemotiveerd zijn om bij hen aan de slag te gaan.

Persoon achter het CV

Volgens Den Draak moet een sollicitatiebrief die eruit springt wel samen gaan met een CV die eruit springt. Recruiters kijken meestal als eerst naar het curriculum vitae omdat hierin je opleiding en ervaring vermeld staan, die bepalen of je geschikt bent voor de functie.

De sollicitatiebrief, mits goed geschreven, kan het CV versterken. Een goede sollicitatiebrief geeft een persoonlijke aanvulling op je sollicitatie. Het laat iets zien van jouw motivatie en persoonlijkheid. De sollicitatiebrief zegt iets over de persoon achter het CV.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg