Hoe schrijf je een succesvolle sollicitatiebrief

Doordat werkgevers weinig tijd hebben, bepalen ze binnen een minuut of ze een sollicitant wel of niet uitnodigen. Daarom is het belangrijk dat je een overzichtelijke en scanbare sollicitatiebrief schrijft, waarin duidelijk naar voren komt wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Je brief sluit je af met een krachtige zin. Samen met een goed CV lig jij al voor op je concurrenten.

Recruiters krijgen honderden sollicitaties per dag binnen. Maar ze hebben geen tijd om de brieven allemaal grondig door te nemen. Binnen enkele seconden beslist een recruiter of jouw sollicitatie op de ”ja” of “nee” stapel komt te liggen.

Nu heb je geen controle over of jouw sollicitatiebrief gelezen wordt. Maar waar je wel controle over hebt is de kwaliteit, de moeite en de inhoud die je in de brief stopt. Samen met een goed opgesteld curriculum vitae sta jij al twee stappen voor op de concurrentie die zich niet goed heeft voorbereid.

Doel van sollicitatiebrief

Het doel van een sollicitatiebrief is om op sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden. Je moet de interesse van de recruiter zien te wekken. Dat doe je door in je brief aan te geven wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Welke kennis en vaardigheden neem je mee? De inhoud van de sollicitatiebrief bestaat dan ook uit een introductie van jezelf en uitleg over hoe jouw ervaring je tot de perfecte kandidaat voor de baan maakt.

Scanbaar

Omdat recruiters binnen enkele seconden bepalen of je op gesprek mag, lezen zij sollicitatiebrieven niet, maar scannen deze. Maak je brief dus scanbaar. Schrijf kort en bondig, deel de tekst op in alinea’s en zorg dat er voldoende witruimte is.

Opening

Met de openingszin Naar aanleiding van uw advertentie… beginnen zo beetje alle sollicitatiebrieven. Maar jij wilt juist opvallen met je brief. Dat doe je door met een openingszin te beginnen die meteen een link legt met de werkgever. Bijvoorbeeld iets dat je in het nieuws bent tegengekomen of op de website van de werkgever hebt gezien.

Voorbeeld

De afgelopen weken was het vaak in het nieuws: klanten willen snel en goed geholpen worden door callcenters. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. En daarom solliciteer ik graag naar de functie van medewerker klantencontacten bij uw bedrijf.

Voorbeeld

Het is mooi om te zien hoe technologische innovaties de kwaliteit van het dagelijks leven hebben verbeterd. Bedrijf X lijkt mij het aangewezen bedrijf om hieraan te kunnen bijdragen, omdat…

Wanneer je een telefoongesprek heb gehad, kun je in je sollicitatiebrief hier aan refereren.

Voorbeeld

Na ons telefoongesprek van gisteren ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in…

Je kunt ook met een openingszin beginnen waarin je je gevoel beschrijft toen je de vacature zag.

Voorbeeld

Bij het zien van de vacature Assistent-Accountant op uw website, werd ik meteen enthousiast. Niet alleen de bedrijfs- en de functieomschrijving spraken mij erg aan, de functie sprong eruit omdat het mij zeer uitdagend lijkt om verschillende projecten te coördineren.

Middenstuk

In het middenstuk van de sollicitatiebrief licht je enkele “hoogtepunten” uit, die je vervolgens in je CV verder uitwerkt om aan te tonen waarom jij de geschikte kandidaat bent. Leg kort en bondig uit wat je werkzaamheden zijn en welke resultaten je behaald hebt.

Voorbeeld

Gedurende mijn accountancy opleiding heb ik diverse colleges en projecten gedaan. Hierbij heb ik veel geleerd over het opstellen, beoordelen en controleren van jaarafrekeningen en het adviseren van klanten op financieel-economisch gebied. Deze kennis heb ik in de praktijk omgezet tijdens mijn stage bij Berk Accountants & Belastingadviseurs. Mijn werkzaamheden bestonden onder meer uit administratieve ondersteuning en het beoordelen en controleren van jaarafrekeningen.

Voorbeeld

Tijdens mijn opleiding heb ik veel kennis opgedaan met beeldvormende technieken, wat mij altijd zeer interesseerde. Zo heb ik tijdens mijn buitenlandse stage een texture correlation programma geschreven om microscoopbeelden van cellen, voor en na oprekken van het substraat, te kunnen vergelijken. Daarnaast heb ik mij, in de masterfase van mijn studie, vooral toegelegd op het simuleren van biologische processen door middel van eindige elementen software.

Afsluiting

De afsluiting van je sollicitatiebrief is heel belangrijk. Eindig je brief met een sterke, proactieve zin. Bijvoorbeeld met een call to action. Het moet de recruiter het laatste zetje geven om de telefoon op te pakken en je uit te nodigen voor gesprek.

Voorbeeld

Wilt u meer weten over mij en mijn motivaties voor het werken bij uw bedrijf? Dan kom ik graag eens kennismaken.

Eindig je brief niet met Ik hoop dat ik in een persoonlijk gesprek mijn brief en CV mag toelichten. Dit komt niet heel overtuigend over. Je sluit je sollicitatiebrief beter af door aan te geven dat je graag op gesprek wilt komen.

Voorbeeld

Het lijkt mij een uitdaging om als Assistent-Accountant bij Van Vliet Accountants & Adviseurs aan de slag te gaan. Graag licht ik dan ook mijn brief en CV in een persoonlijk gesprek toe.

Voorbeeld sollicitatiebrief

De bovenstaande informatie vind je terug in onze voorbeeld sollicitatiebrief.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg