Openen sollicitatiebrief

Voor veel sollicitanten is de openingszin het moeilijkste onderdeel van een sollicitatiebrief. Het kan lang duren voordat de schrijver eindelijk tevreden is met het resultaat. Voor menig sollicitant is de opening dan ook zwaar beladen, maar is dit wel terecht? In dit artikel beschrijven we het belang van een openingszin en geven we een aantal voorbeelden om jouw sollicitatiebrief sterk te openen.

Openingszinnen sollicitatie

Sterke en creatieve openingszinnen zijn dé manier om sollicitatiebrieven op te laten vallen. Dat wil niet zeggen dat de openingszin alles bepalend is. Recruiters vinden het bijvoorbeeld veel belangrijker dat een brief in foutloos Nederlands geschreven is. Het komt vaak voor dat sollicitanten spellingfouten over het hoofd zien en hierdoor een slechte indruk geven. Het is dan ook verstandig om je eerst te richten op het schrijven van een foutloze sollicitatiebrief en vervolgens pas aan een openingszin te denken. Op deze manier wordt de recruiter door de opening enthousiast gemaakt en zal niet teleurgesteld worden wanneer hij de rest van de brief leest. Lees dit artikel als je geïnteresseerd bent in de grootste blunders in sollicitatiebrieven.

Aanpassen openingszin

De belangrijkste tip voor het schrijven van een effectieve openingszin is rekening houden me het bedrijf waar je solliciteert. Zoek via internet informatie over het bedrijf en de bedrijfscultuur en pas de opening hier op aan. Heeft de website van het bedrijf een zakelijke toon? Is het aan te raden om de openingszin zakelijk te schrijven.

Opening sollicitatiebrief voorbeeld

Een beproefde methode voor het openen van een sollicitatiebrief is het gebruik maken van een referentie. Je kan bijvoorbeeld openen met een referentie naar een medewerker van het bedrijf of iets dat je gelezen hebt in de media. Door hier gebruik van te maken laat je direct merken dat je een relatie met het bedrijf hebt. Hieronder volgen een drietal beproefde voorbeelden die gebruik maken van een referentie.

Refereer naar een bekende binnen de organisatie
Op De Nederlandse Carrièredagen van afgelopen november in de jaarbeurs Utrecht heb ik met uw collega, mevrouw van der Kuij, uitgebreid gesproken over de mogelijkheid voor het volgen van een traineeship bij Memory Group. Naar aanleiding van dit gesprek adviseerde zij mij contact met u op te nemen.

Refereer naar een gedeelte van de vacature
In de vacature zoals geplaatst op uw website op 19 oktober, heeft u aangegeven op zoek te zijn naar een toekomstige collega die gedreven, ambitieus en hardwerkend is. Na het lezen van de vacature was mijn reactie ‘dat ben ik!’. Door middel van deze brief, mijn cv en een aantal praktijkvoorbeelden wil ik u overtuigen dat ik perfect binnen het profiel van de vacature pas.

Beschrijf waar je het bedrijf van kent
Met grote regelmaat zie ik uw reclames voorbij komen op mijn route naar mijn huidige werkgever, maar nog niet eerder zag ik een vacature. Tot vandaag dan, omdat ik tot mijn grote enthousiasme jullie vacature voor .NET software engineer op Jobnet.nl tegenkwam.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg