Hoe beantwoord je de meest gestelde sollicitatievragen?

Bij bijna ieder sollicitatiegesprek komen ze wel aan bod: vragen als Vertel eens iets over jezelf, Wat zijn je sterke en zwakke punten? Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Maar hoe geef je daar nu goed antwoord op? Door jezelf goed te kennen en je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

Sollicitatievragen beantwoorden

Tijdens het sollicitatiegesprek probeert de recruiter een goed beeld van je te krijgen door vragen te stellen. Welke sollicitatievragen gesteld worden, valt niet te voorspellen. Wel zijn er een aantal sollicitatievragen die vaak gesteld worden. Door deze vragen goed voor te bereiden, zullen sommige vragen je minder overvallen.

Vertel iets over jezelf?

Bij deze sollicitatievraag is het niet de bedoeling om je hele levensverhaal te vertellen. Om deze vraag sterk te beantwoorden, kun je gebruikmaken van de elevator pitch. Dat is een korte en krachtige presentatie over jezelf waarin je duidelijk naar voren brengt wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf is.

Wat zijn je sterke punten?

Benoem, in je antwoord op deze sollicitatievraag, alleen die sterke eigenschappen die relevant zijn voor de functie. Geef daarbij voorbeelden van situaties waarin deze eigenschappen naar voren kwamen. Doe dit middels de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) en beperk je tot drie voorbeelden.

Wat zijn je zwakke punten?

Bij deze sollicitatievraag kun je beter praten over ontwikkelpunten. Daarmee geef je te kennen dat je bewust bent van je zwakke punten en dat je eraan werkt om deze te verbeteren. Onthoud dat niemand perfect is. Iedereen heeft zwakke punten en dat weet de recruiter ook. Met deze sollicitatievraag wil de recruiter er achter komen of je in staat bent tot zelfreflectie. Eerlijkheid scoort hoger op deze vraag dan het ontkennen van je negatieve eigenschappen.

Waarom denk jij geschikt te zijn voor de functie?

Benoem belangrijke aspecten van de baan en vertel daarbij hoe jouw vaardigheden en kennis hierop aansluiten. Gebruik daarbij voorbeelden ter verduidelijking.

Hoe functioneer je binnen een team?

De recruiter wil graag weten welke rol jij aanneemt binnen een team en of je binnen het bestaande team zult passen. Geef aan de hand van een voorbeeld antwoord op de vraag. Bijvoorbeeld door te vertellen over een werksituatie of een project waaraan je hebt gewerkt en wat jouw rol hierin was.

Heb je nog vragen?

Naast dat je veel vragen zult beantwoorden, is het ook belangrijk om zelf vragen te stellen. Daarmee laat je zien dat jij oprecht interesse hebt in de functie en in het bedrijf. Daarnaast is het sollicitatiegesprek geen eenrichtingsgesprek. Beide partijen willen erachter komen of er een match is. Door vragen te stellen kom je erachter of dit wel echt de baan is die bij jou past.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg