5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan wil je natuurlijk een goede indruk maken. En er achter komen of er een match is. Het gesprek goed voorbereiden is dan ook erg belangrijk. Met de sollicitatietips van de recruiters van Procam ga jij goed voorbereid het sollicitatiegesprek in.

1. Weet met wie je spreekt

Vrijwel elke recruiter zoekt jou op Google op voordat je een eerste telefoontje krijgt. Onthoud dat jij dit natuurlijk ook kunt doen. Uiteraard zoek je op internet wat er over een bedrijf gezegd wordt, maar kijk ook wat er te vinden is over degene met wie je een afspraak hebt.

Bijna iedereen heeft een LinkedIn-profiel waar veel informatie op te vinden is. Het maakt namelijk veel uit voor je voorbereiding of je nu met de directeur van het bedrijf spreekt of met een jonge werknemer die er pas enkele jaren werkt.

Daarnaast kunnen bijvoorbeeld gezamenlijke hobby’s een mooi aanknopingspunt vormen voor een leuk gesprek met een goede klik!

2. Wat neem je mee?

Natuurlijk kom je niet met lege handen aanzetten bij een sollicitatiegesprek. De meeste sollicitanten denken wel een kladblok en pen om aantekeningen te kunnen maken. En om je eigen vragen nog eens terug te lezen.

Maar zorg ervoor dat je ook een kopie van de vacature en van je eigen CV bij je hebt. Zo laat je zien dat je goed voorbereid bent, maar ook om dingen op te zoeken tijdens het gesprek.

Verder is het belangrijk om het adres en telefoonnummer van het bedrijf bij te hebben. Even bellen als je vertraging hebt kan namelijk een hoop goed maken voor je eerste indruk.

3. Small talk

Uit veel onderzoeken blijkt dat het oordeel van een recruiter over een kandidaat vaak niet zozeer gebaseerd is op puur diens capaciteiten, maar voor een groot deel op de “klik” die er is met een sollicitant.

Dit wordt bepaald buiten het formele deel van een sollicitatiegesprek. Maar juist tijdens de gesprekken over “koetjes en kalfjes” aan het begin en het eind. Voor sommigen gaat dit heel natuurlijk, voor anderen is dit lastiger.

Heb je hier moeite mee? Zorg dan dat je van tevoren al wat onderwerpen hebt bedacht om aan te snijden. Kom je er bijvoorbeeld achter dat diegene, net als jij, een fanatiek schaatser is, dan heb je meteen een leuke ingang voor het gesprek!

4. Vragen stellen

De tijd dat een sollicitatiegesprek vooral een beoordeling was van jou als sollicitant en of jij wel geschikt was voor het bedrijf, ligt ver achter ons. Natuurlijk is dit nog steeds een (belangrijk) aspect, maar daarnaast wil jij ook zelf bepalen of de organisatie en de functie bij jou passen.

Bepaal daarom van tevoren wat jij het gesprek wilt halen. Welke informatie mis je nog en wat zou je graag willen zien? Trap daarbij niet in de valkuil door te denken dat je dat allemaal kunt onthouden.

Schrijf je vragen op en neem ze mee naar het sollicitatiegesprek. Door deze vragen erbij te houden laat je meteen zien dat je goed voorbereid bent.

5. Woordkeuze

Vaak verlopen sollicitatiegesprekken verrassend informeel en spreek je met mensen die niet eens zo heel veel ouder zijn dan jij. De verleiding om te vervallen in het taalgebruik dat je gewend bent met je vrienden is dan groot.

Houd daarom altijd in je achterhoofd dat diegenen tegenover jou je beoordelen en dat je woordkeuze daarom bij de situatie moet passen. Informeel is natuurlijk prima maar dat kan ook zonder woorden te gebruiken die je tegen je vrienden zou zeggen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg