Waarom ook jij vragen moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Een groot deel van je leven breng je werkend door. Het is daarom belangrijk dat je een baan vindt die bij je past. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je daar het beste achter komen. Dan kun je namelijk ontdekken of er een klik is tussen jou en de werkgever. Het stellen van vragen is daarbij van essentieel belang. Door goede open vragen te stellen, kun je namelijk bepalen of de functie en het bedrijf bij jou passen.

Wat wil jij weten

Het sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer. Voor een werkgever is het een middel om te kijken of jij de geschikte kandidaat bent. En voor jou om er achter te komen of de functie en het bedrijf bij je passen. Tijdens het sollicitatiegesprek probeer je dus samen te ontdekken of er een match is. En dat doe je door vragen te stellen.

Begin daarom je voorbereiding op het sollicitatiegesprek door na te denken over wat je na afloop van het gesprek wilt weten. Ga na welke informatie je nodig hebt om goed te kunnen beoordelen of de functie en het bedrijf wel of niet bij je passen. Zet deze informatie vervolgens om in vragen die je tijdens het gesprek wilt stellen.

Let wel dat wanneer het antwoord op een vraag die je wilt stellen gemakkelijk op de website van het bedrijf is terug te vinden, je deze vraag niet stelt tijdens het sollicitatiegesprek. Kijk dus eerst of je de informatie zelf kunt achter halen.

Zet je vragen op papier

Tijdens het bekijken van de website, jaarverslagen en nieuwsberichten kan het zijn dat er nog meer vragen bij je opkomen. Schrijf vervolgens al je vragen over de functie, het bedrijf en de procedure op papier en neem het mee naar het sollicitatiegesprek.

Tijdens het sollicitatiegesprek kan het zijn dat er nog een vraag bij je opkomt. Noteer de vraag gelijk en stel deze later tijdens het gesprek. Belangrijk is wel dat je zo veel mogelijk open vragen stelt. Op deze manier krijg je namelijk de meeste informatie. Daarnaast zorgt de open vraagstelling voor meer interactie tijdens het gesprek.

Zelfpromotie

Vragen stellen is niet alleen een goede manier om meer informatie te krijgen. Het is ook een middel om jezelf tijdens het sollicitatiegesprek te promoten. Je onderscheidt je op een positieve manier van de andere sollicitanten. Vooral door je vragen zo te stellen waardoor jij jouw kennis en kwaliteiten nog eens kunt uitlichten. Daarnaast laat het je interesse in de functie en het bedrijf nog eens zien.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg