Tijdens een sollicitatiegesprek hoop je een werkgever te overtuigen van jouw geschiktheid voor de baan. Natuurlijk is het belangrijk om zo’n gesprek voor te bereiden en je af te vragen waar precies naar gezocht wordt. Alleen dan kan je vertellen dat jij die geweldige persoonlijkheid, super nuttige skills en ook nog eens de perfecte instelling hebt. Maar nog veel belangrijker is om te weten wat werkgevers juist niet willen horen. Dit zijn de 10 blunders om te vermijden.
Doe altijd je research! Zorg ervoor dat je nooit onvoorbereid een interview ingaat om een grote blunder te voorkomen. Een werkgever wil zien dat je hebt nagedacht over hoe jij binnen het bedrijf zou passen. Om dat te kunnen doen, moet je toch op z’n minst weten wat het bedrijf doet.
Hoe erg je het ook niet naar je zin had in je vorige baan, zeg nooit iets slechts over een ex-werkgever tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer je toon ergens tussen neutraal en positief te houden en leg de focus op wat je geleerd hebt. Spreek ook nooit negatief over een oude baas. Ook al is het écht een vreselijke manager en zou hij of zij niet misstaan in een aflevering Horrible Bosses… je potentiële werkgever weet dat niet en zal zich meteen afvragen of jij niet juist de lastige bent.
Ook al ben je in heel je leven nog nooit zo zenuwachtig geweest, laat het nooit merken. Geen bedrijf wil iemand aannemen die geen vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen. Dus: fake it ‘til you make it. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan dit artikel eens.
Bedrijven hebben het liefst heel erg enthousiaste mensen die gepassioneerd zijn over hun werk. Ze hebben niet graag mensen die weinig interesse hebben in het bedrijf of de functie. Hoe omhoog je ook zit en hoe erg je ook de baan wil om wat geld te verdienen, geef nooit de indruk dat je alles wel best vindt.
Een grote valkuil waar vooral starters heel gemakkelijk intrappen. Natuurlijk heb je nog niet zoveel ervaring, maar door het te benoemen zeg je eigenlijk dat je geen goeie keuze bent voor de functie. En natuurlijk wil je zo min mogelijk aandacht besteden aan je zwaktes en de focus leggen op wat je wel kan. Als je toch moet benoemen dat je wat minder ervaring hebt dan anderen, probeer dat dan positief te doen. Zoals: “Ik heb heel veel zin om mijn ervaring op dat gebied te vergroten” of “Ik ben klaar voor de volgende stap in dit vakgebied”.
Ok, het kan zijn dat degene die tegenover je zit je CV niet of nauwelijks doorgelezen heeft. Maar het is aannemelijker dat hij dit wel degelijk gedaan heeft en je om een andere reden vraagt wat over jezelf te vertellen. Misschien wil hij meer weten over die ene functie of is hij je sociale skills aan het testen. Verwijs hem tijdens je sollicitatiegesprek nooit naar je CV, maar gebruik het moment juist om over je ervaring te vertellen en je kwaliteiten te showen.
Heb jij je goed voorbereid op het sollicitatiegesprek? Super, maar probeer je antwoorden niet automatisch op te dreunen. Heel fijn als die ene vraag gesteld wordt waar jij een topantwoord op hebt, maar neem tijdens het gesprek toch even de tijd om over de vraag na te denken. Je wilt immers wel authentiek overkomen.
Misschien is het een grote verrassing, maar je bent niet de eerste die deze ‘goede’ valkuil gevonden heeft. Het benoemen klinkt dan ook als een groot cliché en zal je potentiële werkgever het idee geven dat je niet oprecht bent.
In een sollicitatie wil je natuurlijk alles benoemen wat je kan helpen aan die baan. De indrukwekkende dingen die je bereikt hebt, maar ook de kleinere en toch relevante ervaringen. Toch kan je dit beter niet achter elkaar doen, volgens een artikel in Harvard Business Review. Als je minder indrukwekkende punten noemt in het rijtje met hele indrukwekkende dingen, zal degene die luistert alleen het gemiddelde onthouden. En dat is natuurlijk niet wat je wil! Probeer alleen de meest belangrijke punten te noemen. Lukt dat niet of wil je die cursus Spaans echt benoemen? Noem dan de minder indrukwekkende dingen op een ander moment in het gesprek.
Aan een cliché heeft degene die tegenover je zit niks. Mensen neigen clichés snel te vergeten en af te doen als onbelangrijk. Je kan beter je sterke punten omschrijven door gebeurtenissen te noemen. Vertel bijvoorbeeld een verhaal over een moment dat jij buiten de kaders dacht en wat dat voor effect had.
Nog meer weten over het voeren van een sollicitatiegesprek? Bekijk dan ook deze artikelen
Bron: The Muse