Hoe beantwoord je de sollicitatievraag: Vertel iets over jezelf?

Veel recruiters beginnen het sollicitatiegesprek met de vraag: Vertel iets over jezelf?. Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige sollicitatievraag. Toch gaan veel sollicitanten de mist in met hun antwoord. Terwijl het beantwoorden van deze sollicitatievraag je eerste en beste kans is om jezelf goed te profileren bij de werkgever.

Vele sollicitatiegesprekken beginnen ermee, de vraag Vertel iets over jezelf?. Het lijkt een eenvoudige sollicitatievraag. Toch gaan veel sollicitanten de mist in wanneer ze op deze vraag antwoord geven.

Het is namelijk niet de bedoeling om je hele levensverhaal te gaan vertellen. Of je CV op te dreunen. Het beantwoorden van deze sollicitatievraag is bij uitstek dé gelegenheid om jezelf direct goed neer te zetten bij de werkgever.

Het is waarschijnlijk je eerste en beste kans om aan te geven waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. De sollicitatievraag Vertel iets over jezelf? biedt jouw de mogelijkheid om jezelf te pitchen. Denk dus bij deze vraag aan je elevator pitch.

Bij het beantwoorden van de sollicitatievraag leg je de focus op die ervaringen en vaardigheden die het meest relevant zijn voor de functie en werkgever. Je laat daarmee meteen zien wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf is. Wat jouw dus zo geschikt maakt voor de functie.

Het helpt bij het beantwoorden om iets over het heden, het verleden en de toekomst te vertellen. Zo begin je met je huidige werkervaring. Daarna ga je kort in op je vorige baan en de werkervaring en vaardigheden die je daar hebt opgedaan. En eindig je met de toekomst, waarom je op deze functie hebt gereageerd.

Bron: The Muse

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg