Zo haal jij je droombaan binnen

Je hebt je droombaan gevonden. De ideale werkgever in en dé functie waar jij helemaal tot je recht komt. Je hebt het bedrijf uitgebreid bestudeerd en weet exact hoe het in elkaar steekt. Nu nog het sollicitatiegesprek doorkomen…

En daar zou het nog wel eens helemaal mis kunnen gaan. Je bent te zenuwachtig, je vergeet wat je wil vragen of je hand stopt maar niet met trillen. Met deze tips van de Undercover Recruiter heb jij de houvast en zelfverzekerdheid waarmee je die droombaan mee binnensleept.

IJsbrekers

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je rekenen op lastige vragen. Voordat je in paniek raakt, bedenk je dat de mensen tegenover je ook maar mensen zijn. Probeer zo’n vraag eens te veranderen in een ijsbreker. “Wat is jouw grootste zwakte?” “Chocola” Natuurlijk zal je daarna alsnog de vraag serieus moeten beantwoorden! Het is overigens ook niet aan te raden dit bij elke lastige vraag te doen, je wil immers wel serieus overkomen.

Let op: Probeer de mensen tegenover je goed in te schatten. Een dergelijke ijsbreker kan een negatief effect hebben als je maar heel kort de tijd hebt om écht indruk te maken.

Tweerichtingsverkeer

Veel sollicitanten gaan ervan uit dat het gesprek echt een interview zal worden. Zij stellen vragen en jij geeft antwoord. Maar je zal je een stuk prettiger voelen en beter overkomen als het een gesprek met tweerichtingsverkeer wordt. Hoe je dat doet? Bereid je goed voor! Zorg dat je alles weet over het bedrijf, de mensen die er werken en de toekomstplannen. Zo kan je goede vragen stellen en een echt gesprek op gang brengen.

Sollicitatie met iedereen

Het zal je verbazen hoeveel invloed het kan hebben als je een slechte indruk maakt op de receptioniste. Of hoe snel het rond zal gaan als je net uitgebreid je neus aan het snuiten bent voor je gesprek, terwijl die medewerker langsloopt. Zorg er daarom voor dat je aardig en professioneel bent tegen iedereen die je binnen het bedrijf tegenkomt.

Eerlijkheid is goud waard

Veel sollicitanten zijn erg nerveus voor een sollicitatiegesprek. Hierdoor voel jij je niet op je gemak en heb je al gauw het idee dat het helemaal fout gaat. Probeer de zenuwen eens uit te spreken, natuurlijk zonder dat je overkomt als een zenuwenwrak. Zo zal jij je meer op je gemak voelen en daar houden recruiters van!

Controle

Tijdens een sollicitatiegesprek heeft de persoon tegenover je alle controle. Dat kan jou het gevoel geven dat je in een hoekje geduwd wordt. Probeer eens een stukje van de controle terug te nemen door wat sterke vragen voor te bereiden. Vraag bijvoorbeeld naar de toekomstplannen of ga na of de recruiter misschien nog meer informatie over je eerdere werkervaring wil.

Passie

Laat zien dat je enthousiast bent! Dit is je droombaan en dat mag ook je best uitspreken. Natuurlijk hoef je niet in je handen te klappen van blijheid tijdens het gesprek, maar laat wel merken dat je er helemaal voor gaat.

CV

Neem een paar kopietjes van je CV mee, zo laat je zien dat je voorbereid bent. Is er nog iets anders dat je zou kunnen helpen bij het gesprek, zoals bijvoorbeeld een portfolio? Neem dan ook hier meerdere exemplaren van mee.

Follow-up

Is het toch niet gelukt die baan binnen te slepen? Stuur dan een mailtje om te bedanken voor het gesprek en benoem wat je geleerd hebt van de ervaring. Je weet maar nooit, misschien zullen ze je nog eens contacten voor een andere job.

Bron: Undercover Recruiter

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg