Tips om een sollicitatiegesprek voor te bereiden

Je hebt gereageerd op een vacature en tot grote tevredenheid ben je uitgenodigd voor een gesprek. Je sollicitatiebrief en CV waren de visitekaartjes, je sollicitatiegesprek is het moment om jezelf te verkopen aan je potentiële werkgever. In een kort tijdsbestek ga je jouw capaciteiten en competenties toelichten en je bijdrage aan het bedrijf verwoorden. Het is belangrijk om ruim op tijd te beginnen met het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Hier volgen een aantal sollicitatietips die je zullen helpen bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek.

Analyseer jezelf

Tijdens de meeste sollicitatiegesprekken zal er gevraagd worden wat jouw sterke punten zijn. Ook komt het voor dat er naar jouw zwakke punten gevraagd zal worden. Om hier adequaat op te kunnen reageren, is het aan te raden om tijdens de voorbereiding op je sollicitatiegesprek bij deze punten stil te staan. Maak een lijst van jouw sterke en zwakke punten, competenties en kwalificaties. Bedenk daarnaast ook hoe deze betrekking kunnen hebben op de functie die je wilt vervullen.

Verdiep je in de vacature en het bedrijf

Een grondig onderzoek naar het bedrijf geeft je een voordeel tijdens het sollicitatiegesprek. Met deze informatie kan je inhoudelijk sterker reageren op je gesprekspartner. Hierdoor toon je interesse en laat je blijken kennis van het bedrijf te hebben. Daarnaast is het belangrijk de vacature te analyseren. Dit geeft je een duidelijk beeld van de vaardigheden, kennis en kwaliteiten die voor de functie van belang zijn.

Sollicitatiegesprekken oefenen

Oefenen is een belangrijk onderdeel tijdens het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Neem de tijd om meerdere gesprekken te oefenen met vrienden of familieleden. Probeer tijdens het oefenen vooral jezelf te verkopen, kort en bondig te formuleren en op je houding te letten.

Denk tijdens het oefenen van sollicitatiegesprekken aan je lichaamstaal. Een goede handdruk geven, glimlachen bij kennismaking en recht opzitten, zijn kleine gebaren die een grote invloed hebben op je beoordeling. Bij het oefenen van sollicitatiegesprekken en etiquette is het handig een camera te gebruiken. Door het filmen van de gesprekken kunnen jouw prestaties aandacht bestudeerd en verbeterd worden. Meer tips voor een sollicitatiegesprek zijn hier te vinden.

Denk aan je kleding

Bedenk ruimschoots van te voren welke kleding je gaat dragen en zorg dat dit een dag van te voren klaarligt. Ditzelfde geldt voor andere belangrijke spullen zoals extra kopieën van je CV en motivatiebrief, een pen en kladblok en indien mogelijk een referentielijst en portfolio. Door dit vroegtijdig te regelen voorkom je gehaast en de bijhorende stress.

Plan de route naar je sollicitatiegesprek

Weten waar je naartoe moet gaan, is ook onderdeel van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Plan de route naar het bedrijf ruimschoots van te voren en bereken hierbij een ruime marge omdat er altijd kans is op files of vertragingen. Het is essentieel dat je op tijd bij je sollicitatiegesprek bent, laat dit dus niet over aan het toeval.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg