Vragen tijdens je sollicitatiegesprek, de do’s & dont’s

Tijdens een sollicitatiegesprek geven recruiters je over het algemeen de kans om vragen te stellen. Dit is voor beide partijen een erg belangrijk moment. Door het stellen van goede vragen geef je aan dat je gemotiveerd bent en je je in de functie en het bedrijf hebt verdiept. Daarnaast kan je door het stellen van vragen achter aspecten van de functie komen die niet in vacature worden vermeld.

Het komt echter vaak voor dat sollicitanten geen vragen voorbereiden voor het sollicitatiegesprek. Ook gebeurt het dat sollicitanten vragen stellen die bij de werkgever niet in de smaak vallen. Om je hiermee te helpen, volgen hieronder een aantal do’s en dont’s voor het stellen van vragen aan recruiters. Informatie over de vragen die je van recruiters kan verwachten kan je hier vinden.

Do - Bedrijfscultuur

Hoe verloopt de samenwerking tussen afdelingen? Hebben de leidinggevende veel of weinig contact met de werknemers? Door dit soort vragen te stellen krijg je duidelijkheid over de bedrijfscultuur. Een bedrijf vinden met een cultuur die bij je past zorgt ervoor dat je je thuis voelt en elke dag met plezier naar je werk gaat.

Do - Uitdagingen en problemen

Zijn er wekelijkse targets te behalen? Is het budget krap op de afdeling? Wanneer je onder druk niet goed presteert, is het belangrijk om te weten dat strenge deadlines onderdeel zijn van de functie.
Daarnaast kan je bewijzen dat jij de juiste kandidaat bent, door mogelijkheden te zien in de uitdagingen en problemen die de functie met zich meebrengt.

Do - Vaardigheden

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor iemand in deze functie? Door hiernaar te vragen kom je erachter of je over competenties bezit waardoor je nog geschikter bent voor de baan. Of juist nieuwe vaardigheden moet leren voor het succesvol uitvoeren van de functie. Meer informatie over belangrijke skills voor je toekomstige job kan je hier vinden.

Don’t - Niet relevante vragen

Hoe vaak kan ik een rookpauze nemen? Wat wordt er geserveerd in de kantine? Dit zijn voorbeelden van vragen die niet relevant zijn voor de functie. Hierdoor kom je ongemotiveerd over en toon je dat je teveel bezig bent met de randvoorwaarden in plaats van de kern van de functie.

Don’t - Feitelijkheden over het bedrijf

Hoeveel vestigingen heeft het bedrijf? Wat is de missie van de organisatie? Vragen over feitelijkheden kan je het best vermijden. Recruiters zullen dit vaak zien als een gebrekkige voorbereiding op het sollicitatiegesprek, omdat de antwoorden vaak te vinden zijn op het internet.

Don’t - Financiële vragen

Hoe hoog is het salaris dat ik krijg? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden horen bij de functie? Door dit te vragen zal de recruiter het gevoel krijgen dat je het alleen voor het geld doet. Dergelijke vragen zijn niet gepast voor het eerste sollicitatiegesprek, bewaar deze vragen dan ook altijd voor het tweede gesprek.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg