Omgaan met vragen waar je het antwoord niet op weet

Menig sollicitant overkomt het wel eens. Tijdens een sollicitatiegesprek stelt de recruiter vragen waar hij of zij het antwoord niet op weet. Door dit soort vragen schieten veel sollicitanten in de stress met als gevolg dat er een akelige stilte valt. Om er voor te zorgen dat jou dit niet overkomt, geven wij hieronder een aantal tips over hoe je om moet gaan met vragen waar je het antwoord niet op weet. Lees dit artikel om te weten waarom ook jij vragen moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Nooit zomaar iets verzinnen

Wanneer sollicitanten niet direct antwoord kunnen geven, komt het wel eens voor dat zij een antwoord verzinnen. Dit moet je echter nooit doen. Recruiters zijn vaak ingelezen in de materie. Wanneer sollicitanten ter plekke antwoorden verzinnen zullen zij dit herkennen en hierdoor heen prikken. Lees deze veel voorkomende sollicitatievragen om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.

Kalm blijven

Het klinkt voor de hand liggend maar kalm blijven is het belangrijkste wat je kunt doen. Wanneer sollicitanten stress ervaren kunnen zij vaak niet meer helder denken. Dit vergroot de kans dat je een antwoord geeft waar niet goed over nagedacht is. Blijf daarom kalm, neem je tijd en denk eens goed na over wat je wil zeggen. Een sollicitatiegesprek is namelijk niet verpest omdat je niet direct antwoord kan geven.

Vertel wat je wel weet

Wanneer je de vraag gedeeltelijk kan beantwoorden is het aan te raden dit te doen. Hiermee laat je zien dat je enigszins bekend bent met het onderwerp. Belangrijker is dat je er voor zorgt dat er geen ongemakkelijke stilte valt.

Aangeven dat je het niet weet

Op sommige vragen kan je simpelweg geen antwoorden geven. Je weet het of je weet het niet. Als dit het geval is, is het verstandig dit eerlijk te zeggen. Zeg dan bijvoorbeeld dat je het antwoord verschuldigd bent maar dat het je later mogelijk te binnen schiet.

Stel zelf vragen aan de recruiter

Het komt ook voor dat een sollicitant de vraag niet goed begrepen heeft of dat de recruiter deze niet helder heeft gesteld. Als je de vraag onduidelijk vind, is het daarom aan te raden om te vragen aan de recruiter om de vraag toe te lichten. Benieuwd naar wat je recruiters nog meer kan vragen? Lees dan vragen tijdens je sollicitatiegesprek, de do’s & dont’s.

Vertel de recruiter hoe je het antwoord zou gaan zoeken

Soms stellen recruiters expres lastige vragen om te zien hoe je daar mee omgaat. Zo kunnen zij kijken hoe jij onder druk handelt en hoe je op zoek gaat naar de oplossing. Als je het antwoord op de vraag niet of gedeeltelijke weet, kan je ook aangeven hoe je te werk zou gaan om het antwoord te vinden. Naast het aantonen van je stressbestendigheid en oplossingsgerichtheid laat je zien dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Met name het laatst genoemde verhoogd de gunfactor bij recruiters.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg