Tips sollicitatiegesprek

Neem de onderstaande sollicitatietips in acht om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven tijdens je sollicitatiegesprek. Spreek de persoon in eerste instantie aan met 'u' en accepteer koffie of thee. Bereid jezelf goed voor door het sollicitatiegesprek vooraf te oefenen. Als je meer oefening nodig hebt kun je sollicitatietraining overwegen.

De juiste houding

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, dus let goed op je lichaamstaal en presentatie. Probeer bij jezelf te blijven en rustig te antwoorden op een vraag. Of er een klik is blijkt snel genoeg. Ga jezelf niet overschreeuwen en denk na voordat je antwoord geeft op een vraag; er mag soms best even een stilte vallen.

Aanspreekvorm

Spreek de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt in eerste instantie met 'u' aan, tenzij het een leeftijdsgenoot is of je het idee hebt dat tutoyeren op z’n plaats is.

Koffie of thee

Neem vooral dat kopje thee of koffie in ontvangst, ook als je geen dorst hebt. Dat is niet alleen beleefd, maar ook handig als je even wil nadenken over een antwoord (dan neem je een slokje).

Oefen je sollicitatiegesprek

Als je nog nooit eerder een sollicitatiegesprek hebt gehad, oefen het gesprek dan eerst met een vriend(in) of met je ouders. Je kunt je op deze manier voorbereiden op eventuele sollicitatievragen zoals: "Wat zijn je verbeterpunten en waar ligt je kracht?"

Sollicitatietraining

Als je meer oefening nodig hebt voor een sollicitatiegesprek dan kun je sollicitatietraining overwegen. Sollicitatietraining leert je tijdens één of meerdere bijeenkomsten hoe je je zenuwen in bedwang kunt houden en hoe je jezelf het beste presenteert tijdens een sollicitatiegesprek.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg