Voorbereiding sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is belangrijk om te laten zien dat je de baan echt graag wilt. Maar ook voor je eigen gemoedsrust is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Op die manier kom je zo ontspannen mogelijk het gesprek in.

De sollicitatiebrief en het CV zijn belangrijke visitekaartjes, maar slechts middelen om te worden uitgenodigd voor een gesprek. Het sollicitatiegesprek is het moment waarop de werkgever gaat beslissen om met jou door te gaan of niet. En deze keuze wordt al binnen enkele minuten gemaakt. Dit vraagt om een goede voorbereiding wat de sleutel is voor een goed en misschien wel een succesvol sollicitatiegesprek.

Zelfkennis is erg belangrijk

Een goede voorbereiding bepaalt voor 90% het succes van het gesprek. De voorbereiding begint met zelfkennis: weet wat je wilt en wat je kan. Breng daarom je profiel van kennis, eigenschappen, vaardigheden en werkervaringen in kaart om gericht te kunnen solliciteren. Ga bij jezelf na wat je precies wilt en wat je kan.

SWOT analyse

Met een persoonlijke SWOT-analyse krijg je een duidelijk beeld van je sterke en zwakke punten en je carrièrekansen en bedreigingen. Een beroepskeuzetest geeft je zowel inzicht in welke beroepen bij je passen als ook welke vaardigheden je bezit. Met een persoonlijkheidstest kom je er achter wat voor type je bent.

Verdiep je in de werkgever

Verdiep je vervolgens in de functie en het bedrijf. Bekijk de website, lees jaarverslagen, brochures of informeer bij een werknemer die je kent. Lees de vacature, je sollicitatiebrief en CV nog eens door en zet je motivatie en je verkooppunten op een rijtje. Bedenk vooraf over welke punten de werkgever vragen kan stellen. Selecteer een aantal punten uit de vacature die jou het meest relevant lijken voor de functie en waar jij goed in bent.

Wees creatiever door ook te kijken naar de concurrenten van het bedrijf door bijvoorbeeld te bedenken hoe jij het marktaandeel zou kunnen verhogen of leef je in in de klanten van het bedrijf. Het laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en het levert gespreksstof op.

Is er een match?

Een sollicitatiegesprek is voor zowel de werkgever als voor jou de gelegenheid om te oriënteren en elkaar beter te leren kennen. De werkgever wil er achter komen of je voldoet aan de functie-eisen, je binnen het bedrijf en de cultuur past en je gemotiveerd bent om bij het bedrijf te komen werken. Voor jou is het gesprek de manier om te zien of het bedrijf bij je past en of de functie echt is wat je voor ogen hebt.

Stel daarom vragen om meer informatie in te winnen. Maak van tevoren een lijst met vragen die je omtrent het bedrijf en de functie hebt en stel deze tijdens het sollicitatiegesprek. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en kun je na afloop beter bepalen of de functie en het bedrijf wel of niet bij jou past.

Dresscode

Wat je het beste naar een sollicitatiegesprek kunt aantrekken, is afhankelijk van de branche waarin je solliciteert en de baan die je zoekt. In het bankwezen kleedt men zich namelijk formeler dan in de techniekbranche. Zorg er in ieder geval voor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Maar het belangrijkst is dat je er prettig bij voelt en je dicht bij jezelf blijft.

Tips

Dat je een beetje zenuwachtig bent, is normaal. Om de zenuwen in bedwang te houden, kun je naast een goede voorbereiding, ook het volgende doen:

  • Ga de avond ervoor op tijd naar bed
  • Ga op tijd van huis
  • Zorg dat je precies weet hoe je bij het bedrijf moet komen
  • Weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg