Tweede sollicitatiegesprek

Als er een klik is, is het heel goed mogelijk dat je uitgenodigd wordt voor een tweede sollicitatiegesprek. Waar er tijdens het eerste gesprek om en nabij 8 personen worden uitgenodigd, worden er voor het tweede sollicitatiegesprek ongeveer 3 personen uitgenodigd. Tijdens het 2e gesprek ga je verder in op salaris wensen en arbeidsvoorwaarden. Soms is er ook een assessment of een proefopdracht in de sollicitatieprocedure opgenomen.

Verschil tussen eerste en tweede gesprek

Bij een tweede gesprek kun je er alvast vanuit gaan dat je ‘goed ligt’. Met andere woorden; het bedrijf vindt dat je in de bedrijfscultuur past. Het tweede gesprek is minder oriënterend en meer concreet; wat verwacht je van elkaar op het gebied van de functie, het salaris en op het gebied van arbeidsvoorwaarden? Ook hier geldt weer; bereid je goed voor en weet wat je wilt!

Salariswensen

Kijk op internet wat in jouw geval reëel is en ga daar niet ver onder zitten. Hetzelfde geldt voor secundaire voorwaarden. Eis niet teveel; het zou zonde zijn als je die topbaan misloopt, omdat je per se over die Apple of leaseauto wilt beschikken.

Lees meer over Salaris & Vergoedingen »

Assessment of een proefopdracht

Sommige werkgevers kiezen ervoor om ook nog een assessment of proefopdracht in de sollicitatieprocedure op te nemen. Dit wordt gedaan om een nog betere selectie te kunnen maken en te kijken of je kunt waarmaken wat ze van jou verwachten.

Arbeidsvoorwaarden

In het tweede gesprek is het normaal dat je - naast het salaris - ook naar de volgende zaken vraagt:

  • Reiskostenvergoeding
  • Pensioenregeling
  • Spaarregelingen
  • Vrije dagen
  • Eventuele bonusregelingen
  • Extra's zoals leaseauto, telefoon of laptop van de zaak
  • Thuiswerkregelingen

Lees meer over arbeidsvoorwaarden »

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg