De neurowetenschappelijke achtergrond van eureka-momenten

Het Griekse woord Eureka betekent meer dan 'ik héb het' en is meer dan een blijde uitroep als iemand een moeilijke opgave heeft opgelost. Het woord wordt al eeuwen gebruikt voor een onbeschrijfelijke metafysische ervaring, maar met de neurowetenschappelijke vooruitgang van de afgelopen eeuw lijkt het mysterie te zijn opgelost.

Isaac Newton had zijn eureka-moment zittende onder een appelboom in een boomgaard. Nadat één van de appels op zijn hoofd viel kwam er plots een vraag in Newton op: 'Waarom vallen appels altijd recht naar de grond?'. Steve Jobs had zijn eureka-momenten tijdens zijn wandelende brainstorming-sessies. Hij hield zelfs regelmatig brainstormvergaderingen tijdens het lopen, vooral als de discussie over een serieus onderwerp ging. 

De neurowetenschappelijke achtergrond

Alle uitvindingen, innovaties en doorbraken begonnen met één AHA! moment. We gebruiken de term om te beschrijven wat al eeuwen wordt beschouwd als een in essentie onverklaarbare ervaring. Einstein noemde het de heilige gave. Sommigen noemen het intuïtie. Eeuwenlang hebben we geloofd dat mensen bij toeval of door een of andere geniale aanval op een doorbraak stuiten. Maar wat als genie geen toeval is? Wat als we opzettelijk meer eureka-momenten in ons leven kunnen maken? De neurowetenschap zegt dat we dat kunnen. Recente MRI-scans laten zelfs zien wat er met onze hersenen gebeurt wanneer we een eureka-moment hebben! Niet alleen kunnen deze momenten nu worden gekwantificeerd, we hebben nu ook de toegankelijke tools om ze opzettelijk te creëren. Dus hoe ga jij je kansen op een AHA! moment vergroten?

Ina Catrinescu

Ina Catrinescu is een bestsellerauteur, TEDx spreker, opzetter en eigenaar van het SHFT Happens platform en focust zich op de neurowetenschap en de opkomst van technologie. Ze geloofde nooit in het gezegde 'good things come to those who wait', ze geloofde meer in 'good things come to those who work hard'. Hoe harder ze werkte, hoe succesvoller en effectiever ze zou worden, dacht ze, maar in plaats van succes bracht deze filosofie haar niet 1 maar 2 burn-outs vóórdat ze 35 was. Ze begon zich af te vragen ‘Waarom gaan sommige mensen van de ene doorbraak naar de andere? Terwijl je dezelfde kwaliteit van leven hebt?’. En dus begon ze de patronen in de gewoonten van deze buitengewone mensen te analyseren.

Wil jij weten achter welke geheimen ze allemaal is gekomen? Kom dan 5 of 6 april naar De Nationale Carrièrebeurs en volg haar (Engelstalige) workshop ‘The neuroscience of AHA! moments’.