6 tips om succesvol te netwerken

Het opbouwen en onderhouden van een netwerk is erg belangrijk. De meeste vacatures worden namelijk via dit instrument vervuld. Om succesvol te netwerken gelden wel enkele voorwaarden waaraan je moet houden. Zo is het gepast als je bij het opbouwen van een nieuwe netwerkrelatie eerst geeft zonder dat je iets terug verwacht. En op lange termijn kan je netwerk je helpen aan jouw eerste (droom)baan!

Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt dat 70% van de vacatures via netwerken en open sollicitaties ingevuld worden. Het is daarom belangrijk om een goed netwerk op te bouwen en te onderhouden. Bij netwerken gaat het om wederzijds respect en vertrouwen met het idee om kennis, informatie en contacten met elkaar te delen.

1. Investeer eerst in je huidige contacten

Als starter denk je vaak dat je nog niet echt een netwerk hebt. Maar vergis je niet. Al je familie, vrienden, kennissen, medestudenten, sportvrienden bij elkaar is al een netwerk. Begin daarom eerst met het investeren in je huidige contacten voordat je aan nieuwe netwerkrelaties gaat beginnen.

2. Je netwerk onderhouden

De kunst van het netwerken is niet zozeer het aangaan van nieuwe netwerkrelaties, maar het onderhouden van je bestaande netwerk. Bij netwerken gaat het vooral om de lange termijn. Je weet maar nooit wanneer je de hulp van een ander nodig hebt. Blijf dus je netwerk onderhouden ook al heb je op dat moment (nog) niets van de ander nodig.

3. Vooral luisteren

Mensen praten graag over zichzelf en hun werk. Begin daarom een netwerkgesprek met het stellen van professionele maar ook persoonlijke vragen. Luister vervolgens goed naar wat de ander zegt. Probeer overeenkomsten te ontdekken en daarop in te haken. Dit zijn gesprekken die door de meeste mensen goed onthouden worden. Vraag na afloop van het gesprek om het visitekaartje van je gesprekspartner en geef daarna pas je eigen visitekaartje.

4. Elevator pitch

Weet hoe je jezelf en je werk moet beschrijven dat van waarde is voor de ander wanneer je een netwerkgesprek aangaat. Een elevator pitch kan je daarbij goed helpen. Probeer in een korte en krachtige presentatie uit te leggen wie jij bent op de arbeidsmarkt, waar jij voor staat in je werk en wat jij voor een ander kan betekenen.

5. Wat heb jij de ander te bieden

Netwerken gaat niet alleen om wat een ander voor jou kan betekenen, maar ook wat jij voor de ander kan betekenen. Wellicht kun jij je netwerkrelatie voorzien van informatie, een advies, een tip of in contact brengen met iemand uit je eigen netwerk.

6. Eerst geven dan nemen

Voordat je neemt, zul je eerst moeten geven. Geef dus eerst zonder dat je er iets voor terug verwacht. Het is niet gepast om direct om een gunst te vragen aan iemand die je nog maar net kent. Ook bij bestaande netwerkrelaties, is het ongepast om meteen hulp te vragen wanneer je diegene al lange tijd niet meer hebt gesproken.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg