De kracht van netwerken

Netwerken is een krachtig instrument om doelen te bereiken. Netwerken is meer dan alleen een praatje maken met een ander. Het is een instrument waarmee je bewust en zorgvuldig om moet gaan. Maar hoe bouw je een netwerk op? En hoe onderhoud en breid je je netwerk uit?

Netwerken = vertrouwen

Netwerken is het leggen en onderhouden van de juiste contacten. Het idee achter netwerken is het opbouwen en onderhouden van functionele contacten. Met het achterliggende idee om kennis, informatie en contacten met elkaar te delen. Of iemand om een meer directe gunst te vragen.

Netwerken berust op wederzijds respect en vertrouwen.  Netwerken moet wel van twee kanten komen. Dat betekent niet dat je altijd direct iets voor de ander hoeft te betekenen. Het gaat erom dat je bewust bezig bent met wat jij zelf de ander te bieden hebt.

Netwerk opbouwen

Iedereen kan wel een babbeltje maken met een ander. Maar succesvol netwerken houdt meer in. Netwerken is ook gewoon werken. Wat de beste manier is, is persoonsgebonden en vaak ook functieafhankelijk. Met het opbouwen van je netwerk kun je niet vroeg genoeg beginnen. Vooral in je studententijd ontmoet je veel mensen die van belang kunnen zijn voor je netwerk. Besef wel waar je aan begint voor je relaties aangaat.

Voor succesvol netwerken gelden er wel enkele algemene voorwaarden. Wees namelijk bewust van hoe jou netwerk eruit ziet. Hoe heb je iemand leren kennen, wat doet deze persoon, hoe goed ken je de persoon en waarom ken je diegene. Wees ook bewust van wat jijzelf een ander te bieden hebt. En wat je wilt bereiken. Daarnaast is het belangrijk dat je authentiek opereert. Wees open en oprecht in je interesse in de ander, want verborgen agenda’s worden vrij snel ontdekt.

Onderhouden en uitbreiden

Houd bij het netwerken rekening dat je niet Jan en alleman tot je netwerk kan rekenen. Alleen personen die jij wat te bieden hebt (nu of later) kan je toerekenen aan je netwerk. Carrièrebeurzen, congressen, seminars en borrels zijn uitstekende gelegenheden om te netwerken. Een netwerkgesprek beginnen kan moeilijk zijn. Begin een gesprek met bijvoorbeeld iets over jezelf, je drijfveren en motieven te vertellen.

Het onderhouden van je netwerk betekent een blijvende interesse in de ander tonen. Daar hoort bij gevolg geven aan tips, informatie en adviezen die je ontvangt. Laat merken dat je deze waardeert, ook als je er zelf niets mee kan. Misschien kun je het doorspelen naar iemand anders. Niet ieder contact kan direct waardevol zijn maar misschien wel op de langere termijn. Wees attent en laat ook iets van je horen wanneer je jouw netwerkrelatie niet nodig hebt.

Online netwerken

Netwerken heeft zo zijn weg naar het internet gevonden, denk aan professionele Social Media zoals LinkedIn. Online netwerken zijn nuttig om eerste contacten te leggen. Het voordeel is dat je kunt netwerken waar en wanneer je maar wilt. Zo kun je je bestaande netwerk onderhouden en uitbreiden.

Je bent er niet alleen met het aanmaken van een profiel en contacten verzamelen. Sluit je aan bij verschillende groepen, bijvoorbeeld per branche, studie of opleidingsinstituut. Doe ook mee aan discussiegroepen. Geef professioneel je mening op stellingen, maar stel zelf ook vragen. Netwerken, zowel on- als offline, kost veel tijd en energie. Maar van grote waarde om jouw doelen te bereiken.

Online netwerken zal niet het offline netwerken vervangen. Er gaat niets boven een persoonlijke ontmoeting. Blijf dus niet alleen online, maar spreek met je netwerkrelaties af om een keer koffie te gaan drinken.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg